Relnichten als Rolmodel

Over Relnichten en modelnichten, gay pride en straight pride (het bestaat). Een oude discussie.

Relnichten: ff dimmen?

De aanleiding voor het programma was een artikel van Gerrit Komrij in de Groene Amsterdammer (Waarom is Nederland zo dol op homoseksuelen?). Het programma heeft een enquete gehouden onder COC-leden (alleen de respondenten met een e-adres). Ik heb de enquete ook ingevuld, de resultaten zijn hier te lezen.

En dan de discussie (wie het nog niet gezien heeft, klikt hier). In feite draait het hier om één ding: hoe vrij ben je in een samenleving om werkelijk te zijn wie je bent? En dan bedoel ik wérkelijk. Als je als (homo)man geboren bent met vrouwelijke eigenschappen ben je al snel een relnicht en etaleer je je homoseksualiteit. Voorts belemmer je volgens een aantal homo’s dan hun eigen vrijheid om ‘gewoon’ homo te zijn. Tja…

Zelfschaamte

Drag Queen @ Pink Monday Tilburg

Men schaamt zich voor elkaar, terwijl eigenlijk de hetero’s – nog altijd de meerderheid – bepalen in hoeverre wij onszelf kunnen zijn. En dat is tamelijk beperkt. Elke homo weet dat, past zijn gedrag aan. Een zoen bij het afscheid? Toch maar niet. De hand van je partner zoeken tijdens een wandeling? Die wordt weggeduwd. Wij zijn heel goed in zelfcensuur. Maar dat is niet onze schuld, dat heeft een oorzaak. Het is het gevolg van de ongeschreven grens die wij niet overschrijden.

En de moedigen die het wel doen die krijgen als ze geluk hebben te maken met afkeurende blikken en anders met gescheld en soms zelf geweld. Zie de uitkomst van de enquete maar eens, die overigens verre van representatief is, maar wel degelijk een beeld schetst.

In de jaren tachtig – toen ik uit de kast kwam – heb ik al zo vaak het verwijt gekregen te provocerend te zijn, of te verwijfd. Ik heb er altijd voor gewaakt juist die mensen die homoseksualiteit zichtbaar maken verwijten te maken als zouden zij de emancipatie tegenwerken. Juist zíj hebben homoseksualiteit en transseksualiteit bespreekbaar gemaakt en hebben wat mij de weg bereid voor alle anderen.

Terug in de kast kruipen is dus geen oplossing. Je kunt van Frank van Dalen zeggen wat je wilt, maar hij vertolkte heel goed mijn mening tijdens de uitzending.

Fabiola - Roze Zaterdag Deventer 2006

Straightpride bestaat ook

Dus alsjeblieft wel een gaypride. Die straightpride hebben we al (Rotterdams Zomercarnaval en de Love Parade) en daar zeurt ook niemand over (“hetero’s zijn maar viezerikken, ze lopen allemaal in hun blote tieten over straat”). Dus lieve nichtekindjes, betrek het niet op jezelf of je eigen seksualiteit en doe lekker normaal als je dat wilt, maar gun een ander zijn of haar extravaganter leventje. Bassie en Adriaan zijn ook niet de rolmodellen van alle hetero’s. Geer en Goor ook niet van ons homo’s. Maar wat mij betreft gaan ze lekker hun exentrieke gang.

Wees trots op jezelf, en de schaamte voorbij.

Geef een reactie