Religieus erfgoed

Niet wegsurfen nu! Ik ben niet ineens religieus geworden, maar dit is wel interessant. 2008 is uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed.

Hoe je ook over het geloof denkt, het heeft met veel bloed, zweet en tranen wel veel mooie gebouwen opgeleverd. Alleen in het centrum van Den Bosch tel ik uit het hoofd al 10 kerken en kloosters en er zijn er vast meer. Interessant is wat er mag gebeuren met kerken als ze aan de eredienst worden onttrokken. Het bisdom doet daar tegenwoordig wat moeilijker over.

Zo moest enkele jaren geleden één van Nederlands drukstbezochte feesten voor de roze medemens in de voormalige Sint Josephkerk de biezen pakken omdat het bisdom dit in strijd achtte met haar eigen uitgangspunten. Daar hebben ze een punt natuurlijk, maar het wordt wel lastig om passende bestemmingen te vinden. Al die monumenten moeten namelijk wel onderhouden worden. En zoveel geld heeft het bisdom ook weer niet. En dus wordt wel eens besloten om maar te slopen om te voorkomen dat een kerk ten prooi valt aan allerlei heidens vermaak, zoals een winkelcentrum of een feestje voor homo’s (waar overigens ook heel veel hetero’s kwamen omdat het er zo ontspannen aan toe ging).

Afijn, er lag gisteren dus weer een uitnodiging in de bus, nu voor de opening van het Jaar van het Religieus Erfgoed. En wel in de voormalige Sint Jacobskerk, het tegenwoordige Jeroen Bosch Artcenter. Voor de liefhebbers, de opening vindt plaats op maandag 17 maart, 13.00 uur. Ik zal er zijn.

Gedoopt & Gesloopt: Leonarduskerk

Leonarduskerk (bron: Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch).

Op de afbeelding de voormalige Leonarduskerk, die in de Bossche wijk ’t Zand stond. Op de plek waar nu het Brabants Dagblad kantoor houdt. Het is de kerk waar ik gedoopt ben. In 1973 ging de kerk tegen de vlakte. Erg jammer, het was een markant gezicht, vooral als je vanaf de Orthenbrug de stad in reed. En wat ervoor in de plaats is gekomen is niet bepaald een juweeltje voor de stad.

This Post Has One Comment

  1. Gelukkig is er voor ‘s-Hertogenbosch één troost sinds het in 1973 de Leonarduskerk verloor. Ik, Jules Vismale, heb namelijk een maquette gebouwd van deze kerk die nou vervangen werd door het hoofdkantoor van het Brabants Dagblad (naar ik hoop zal die ooit snel worden gesloopt) en wil deze graag aan de Brabantse hoofdstad schenken opdat de Leonarduskerk nóóit in de vergetelheid zal raken!

Geef een reactie