‘Post hoort CDA toe’
afbeelding van PixaBay

Het getouwtrek en geclaim is al begonnen. ‘Zoektocht naar nieuwe Maij-Weggen’ kopte het Brabants Dagblad vandaag. En CDA-er Jan Melis vindt dat de post het CDA toekomt.

Hier een citaat uit het artikel:

De tekst in de profielschets speelt daarin volgens Melis slechts een bescheiden rol. “Het opstellen van een profielschets is vooral een formele kwestie. Al pikt een vertrouwenscommissie er soms wel elementen uit die in de procedure een rol spelen.” Melis vindt dat de post in Brabant aan het CDA hoort toe te vallen. “Van de twintig grote steden hebben er maar twee een CDA-burgemeester.”

Wat een kul-argument. Volgens mij hebben we niet voor niets een profielschets opgesteld. De beste wordt het. Dat kán een CDA-er zijn, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Het CDA heeft niet de absolute meerderheid, met andere woorden: de meerderheid van de Brabanders stemt geen CDA.  

Lees het hele artikel hier. De krant vergist zich gemakshalve even in de benoemingsprocedure door te stellen dat de minister de nieuwe commissaris benoemt. Dat doet de Kroon (zie eerder blog hierover).

Toen Burgemeester Van Zwieten van Den Bosch vertrok liet zijn vrouw optekenen in de krant dat de stad een CDA-burgemeester hoorde te hebben. Het Roomse Brabant en de bisschopsstad is een CDA-er onvermijdelijk is voor zo’n hoge post. was jarenlang de redenering. Historisch zo gegroeid. Maar Rotterdam kreeg een paar jaar geleden geheel tegen de politieke verhoudingen in de stad een VVD-burgemeester. En Den Haag geheel tegen de traditie een keer geen CDA-burgervader, maar ook een VVD-er.

Het toont aan dat tradities en politieke spelletjes er minder toe doen dan voorheen en kwaliteit belangrijker wordt. Laten we het hopen.

Geef een reactie