De Post staakt (alweer)
16november 2010

Alweer? Ja, klik hier, en niet voor niks. Postbodes boos, maar ook andere medewerkers van TNT Post, zoals de technici, want ook daar vallen gedwongen ontslagen. En dat raakt ons huishouden direct. (actiefoto’s vandaag doorlopend ververst)

Vandaag geen actie in Den Bosch, maar met de bus naar Den Haag. Hierboven verzamelen de stakers zich voor het gezamenlijk vervoer naar Den Haag.

Alles begon met de ruimhartige interpretatie van de Europese regels voor liberalisatie van de postmarkt. Nieuwkomers op de markt namen geen postbodes aan tegen fatsoenlijk uurloon, maar tegen stukloon. Aangezien TNT Post tot dan toe alleen échte postbodes in dienst had tegen een CAO-uurloon, en TNT de verplichtingen heeft die niet voor de andere bedrijven gelden, ‘moest het bedrijf mee.

En zo kwamen er postbezorgers die tegen stukloon een paar uur per dag weinig meer doen dan post bezorgen. Per uur verdienen ze omgerekend stukken minder dan hun collega’s de postbodes. Oneerlijke concurrentie. In het groot (de markt) en in het klein (de mens).

Geef een reactie