Op stap in Brussel

Met een vriend uit Cambodja op stap door Nederland, Brussel en Parijs. Brussel is vol. Met toeristen en zwervers.

Om te voorkomen dat ik hier een klaagschrift schrijf, zo is het niet bedoeld. Onderstaand stukje is meer als observatie bedoeld.

Brussel dus

Op zich is het niet zo’n bijzonder nieuws dat ik in Brussel ben, ik ben er al zo vaak geweest. Maar net als met Keulen eind vorig jaar is het opvallend hoeveel dakloze en ook verwaarloosde mensen rondlopen, liggen, etc. in de stad. De armoede slaat je recht in het gezicht.

Dan merk je ook weer het verschil met Rotterdam, waar we ook zo onze problemen hebben, maar waar er toch ook oplossingen zijn bedacht. En al is er ongetwijfeld veel te verbeteren, toch doen we blijkbaar íets anders dan in Duitsland of België.

Brussel/Bruxelles/BrusselsDeze lui zitten er wel warmpjes bij.

We liepen bijvoorbeeld het ondergronds tramstation Beurs in. Al bij de eerste trap naar beneden kwam de penetrante urinelucht ons tegemoet. Her en der lagen mensen onder dozen en lappen textiel te slapen. Hou me te goede: ik zou ook hier gaan liggen als ik geen keuze had.

Maar een stadsbestuur heeft die keuze wel. En blijkbaar kan het ze weinig schelen.

Ander voorbeeld: we aten een zak friet, bij de  frituur buiten aan een tafel. Plots komt er een nogal onwelriekende man aan ons tafeltje staan en pikt zomaar een vorkje mee. Het was hem van harte gegund hoor, maar ik stond eerlijk gezegd perplex. Na een paar happen verdween hij weer grommend en was mijn honger over.

Bedelen met suf kind

Dan zijn er nog de bedelaars die al dan niet half op de grond liggend met een kruk ernaast. Of met een kind dat door wie weet welk verdovend middel de hele dag suf in de armen van de bedelaarster ligt. Dat laatste maakt me echt kwaad en ik vraag me af in hoeverre dit eigenlijk met armoede te maken heeft of gewoon georganiseerde criminaliteit is.

Ik was met mijn Cambodjaanse vriend ook in Amsterdam vrijdag. Qua massaliteit van de toeristenstroom vergelijkbaar met Brussel (al komen ze in Brussel niet voor wiet en hoeren maar voor bier en wafels met slagroom). Het verschil is wel dat in Amsterdam dit toch niet zo speelt. En als het wel zo is dan is het goed weggestopt. Liever denk ik dat Amsterdam net als Rotterdam een menselijke oplossing heeft voor daklozen.

Nederland is zeker geen Utopia, maar af en toe dacht ik aan Cambodja, waar bedelen en buiten slapen net zo ‘gewoon’ is als in Keulen en Brussel (en wie weet waar in het rijke Westen nog). Overmorgen naar Parijs, het zal mij benieuwen.

Brussels - Belgium

Geef een reactie