Euregio Jeugdorkest

Euregio Jeugdorkest

Op de stapel uitnodigingen was die van het Euregio Jeugdorkest beland, maar dankzij een digitale noodkreet uit het provinciehuis kwam het weer onder mijn aandacht. We wonen in de buurt en waren vrij en dus zijn we vanmiddag naar het concert gegaan.

Euregio Jeugdorkest in Provinciehuis

Het Euregio Jeugdorkest wordt mede gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant. Vandaar dat het provinciebestuur uit was genodigd voor een concert in het provinciehuis. Tot deze week hadden nog maar twee statenleden gereageerd. We wonen in Den Bosch en we houden van muziek, dus heb ik twee plaatsen gereserveerd. Nog twee anderen hadden op de noodoproep gereageerd en zo waren namens Provinciale Staten Gerard Coonen (CDA, ook uit Den Bosch), Marijke Tsoutsanis (VVD), Marusjka Lestrade (D66) en ik met mijn man aanwezig.

Euregio Jeugdorkest

De aanleiding van het concert, dat overigens het eerste in deze samenstelling werd gegeven (in kamerorkestopstelling – zeg ik dat zo wel goed?) was de aanschaf van een aantal instrumenten door de sponsor Stichting Cultuurfonds Soetelieve. Het cultuurfonds bestond 50 jaar en dat was de gelegenheid voor dit gulle gebaar. Jac Stienstra hield een inleiding en bezegelde de donatie met een handdruk. Het orkest geeft jonge musici uit Vlaanderen en Zuid-Nederland de kans om in een symfonie-orkest te spelen. En sponsoren en subsidieverstrekkers zorgen ervoor dat het orkest over voldoende (maar dure) instrumenten beschikt.

Wat ik wel weer vreemd vond was dat het orkest onder twee instellingen valt: een Nederlandse Stichting en een Belgische VZW (vereniging zonder winstoogmerk). Is het in het Europa van 2008 nog niet mogelijk één grensoverschrijdende rechtspersoon (vereniging of stichting) op te richten?

Euregio Jeugdorkest

Programma

Het programma bestond uit werken van Ludwig van Beethoven (Strijkkwartet opus 18 nr.1); Franz Schubert (Romanze uit de opera ‘Die Verschworenen’); Three songs of innocene van Arnold Cooke; een selectie uit ‘Five Bagatelles’opus 23 van Gerald Finzi; Henri Rabaud (solo de concours opus 10) en van Mozart het Klarinetkwintet, ‘Stadler’, KV 581.

Dat was voor de kenners. Ik ga af op wat ik hoor als het om klassieke muziek gaat en dit vond ik het mooist: de liederen van Franz Schubert gezongen door spraan Fanny de Rooy en het strijkwartet met werk van Beethoven. Smaken verschillen, want Mozart was als uitsmijter geserveerd.

Euregio Jeugdorkest

De directeur van het fonds (foto hierboven) kan nog verre familie zijn, van Mierlo is ook de achternaam van mijn moeder. Het was wel opvallend dat het publiek voornamelijk uit oudere dames en heren bestond, met een hoog gehalte aan VVD- en CDA-bobo’s. Ik zag Gerrit Braks (oud minister, oud burgemeeester, oud-KRO-voorzitter), wethouder Pauli (Den Bosch), burgemeester Van den Mortel (Vught) en oud-wethouder Guus Paanakker (alledrie VVD).

Het had een hoog ons-kent-ons-gehalte. Ik kende ‘hun’ dan voornamelijk uit mijn periode als gemeenteraadslid in Den Bosch, en dat is dan alweer vijftien jaar geleden. Het politieke wereldje is niet zo heel groot. Maar Provinciale Staten waren ook door de SP vertegenwoordigd en bovenal: de muziek was mooi, en daar ging het mij voornamelijk om.

De foto’s zijn van niet al te beste kwaliteit, ze komen van mijn telefoon. De batterij van de ‘blogcamera’ was leeg.

Geef een reactie