Christiania per fiets (+ video)

Christiania is de beroemde (en beruchte) wijk in Kopenhagen. Ik was nieuwsgierig wat er nog van over was. Of het niet een toeristisch excuusje zou zijn om in stand te houden. Ik heb Christiania per fiets verkend.

20100812_kopenhagen_cristiania_mussen

Een vrijstaat is het niet meer, officieel is er aan het gedogen een einde gekomen, maar open en bloot werden op tafeltjes alle soorten hasj tentoongesteld, verkocht en vervolgens gerookt. Dat viel meteen op. En wie via de ‘officiële’ ingang Christiania binnenkomt, krijgt inderdaad de indruk dat de commercie het heeft overgenomen.

20100812_kopenhagen_uitzicht_op_cristiania

Maar wie goed kijkt ziet dat het een mengeling is van wat ik gemakshalve maar even oude hippies noem, vrije mannen en vrouwen, kunstenaars, toeristen, jongeren voor wie Christiania een handelsoord is voor drank en drugs. Maar ook voor lekker (biologisch)  vegetarisch eten. Wel even een stukje doorlopen voorbij de marktplaats en de wat commerciëlere dranklokalen.

20100812_kopenhagen_cristiania1

Wat voor de één een zootje ongeregeld (neem zootje maar letterlijk) is, is voor de andere de ultieme vrijheid. En het heeft ook wel wat. Er leven ook mensen en in hun filosofie is alles ingericht al dan niet georganiseerd, maar wel volgens bepaalde uitgangspunten.

20100812_kopenhagen_cristiania_morgensted
Voor weinig geld heb ik hier lekker biologisch vegetarisch gegeten.

Kortom, ik keek mijn ogen uit, en ik vond het wel wat hebben. Wat je ook wel ziet – ook daar moet je  even verder voor kijken dan je neus lang is – is dat veel mensen zijn afgegleden door drank of drugs. Die zie je met name dáár.

De manier om mussen te behouden hebben ze in Cristiania uitgevonden. Het leek wel een volière in de open lucht. Al het overtollige brood gaat in de korf.

20100812_kopenhagen_cristiania2

20100812_kopenhagen_cristiania_picknikveld

20100812_kopenhagen_uitzicht_op_cristiania2

20100812_kopenhagen_cristiania_spandoek

20100812_kopenhagen_zicht_va_uitgang_cristiania

Geef een reactie