Onfeilbare Paus

De paus op de foto heet onfeilbaar te zijn. En toch maken zijn aanhangers zich druk als hij te kijk wordt gezet in een spotprent in de krant vanwege zijn omstreden uitspraken over hiv/aids.

Omdat de storm nog niet is gaan liggen, realiseerde ik me dat ik er geen blog aan had gewijd. Maar zijn houding is bekend, is ook zo onbuigzaam als een rots. En even belachelijk ook. Vandaar dat ik mijn schouders ophaalde toen Jospeph Ratzinger weer eens seksuele onthouding voorschreef en het condoomgebruik als gevaar bestempelde.

Maar de stroom ingezonden brieven is nog niet opgedroogd en zelfs the Lancet roept de paus nu op om zijn uitspraken terug te nemen. De Keulse kardinaal spant de kroon en bewijst nog dieper in de Middeleeuwen te leven dan zijn Duitse kerkvorst. Angela Merkel moet excuses aanbieden aan de paus omdat ze hem beledigd heeft met haar veroordeling.

Hoe serieus moet je dit nog nemen? Hier loopt het niet zo’n vaart, maar als je het in een wat breder perspectief beziet, kun je zijn moraalgepredik ook zien als steuntje in de rug van al die Afrikaanse leiders die nu om het hardst schreeuwen dat homo’s vervolgd dienen te worden.

Deze week nog in Zambia:

Kunda: “Geef homo’s aan”

Vice-president George Kunda van Zambia heeft zijn burgers gewaarschuwd om geen homoseksuele handelingen te verrichten.

In een toespraak voor het parlement liet Kunda weten dat de regering zich ervan bewust is dat er een aantal prominente mensen in de samenleving bestaat die praktiserend homoseksueel zijn. Hij roept zijn landgenoten op deze gevallen te melden aan de bevoegde autoriteiten.

Kunda zei dit naar aanleiding van een vraag van parlementslid Allan Mbewe die zich afvroeg of een homo wel geschikt kan zijn voor een openbare functie.

De vice-president stelde Mbewe gerust door nog eens te wijzen op het feit dat het parlement van Zambia nog maar drie jaar geleden een wet heeft aangenomen die homoseksualiteit strafbaar stelt. Mannen die zich toch schuldig maken aan ‘de daad’ worden tot minmaal 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Kunda gaf toe dat de wet niet waterdicht is: “Er zijn inderdaad mensen in de maatschappij die betrokken zijn bij deze daden. Sommige schoppen het desondanks erg ver. Ze worden advocaat, technicus of journalist. Maar als u zulke mensen kent, kunt u ons dat laten weten,” aldus Kunda.

Na enig aandringen gaf Kunda toe dat er zelfs mannen zijn die zowel seks hebben met vrouwen als mannen. “Ook dat is bij de regering bekend”, zei hij.

“Maar uiteindelijk zullen we ook die mannen weten te ontmaskeren. Homoseksualiteit is een slechte zaak. Daarom moeten we allemaal samenwerken om dit kwaad te bestrijden”, aldus Kunda.

Terecht stelt de VVD de ontwikkelingshulp aan dit bewind aan de orde (zie hier). Natuurlijk mag je homo’s niet vervolgen van de Paus, maar zijn orthodoxe uitspraken zijn koren op de molen van bepaalde leiders. En we denken dat we er hier luchtig over kunnen doen, maar uiteindelijk krijgt het Westen dit toch weer terug op haar bordje.

Waar denk je dat mensen wél terecht kunnen voor een levensreddende gezondheidszorg? Of een veilige haven vinden? Hier dus. Los daarvan tolereren wij dat een Europees staatshoofd (een ondemocratisch gekozen, absoluut heerser ook nog) andere landen aanzet tot vervolging van minderheidsgroepen en de volksgezondheid in gevaar brengt van honderden miljoenen mensen op de wereld.

Heeft de RK-kerk hier dan helemaal geen invloed meer? Het is van een heel andere orde, maar ik heb het eens aangesneden in fractievergadering toen we spraken over het subsidiëren van restauratie van voormalige kerkelijke monumenten. Het bisdom Den Bosch heeft nog altijd wat te vertellen over wie er mag feesten in wat nu de Orangerie heet (de voormalige Sint Josephkerk). Zo moest een zeer populair roze swingfeest na jaren verkassen omdat dit volgens het bisdom niet past in een voormalige kerk. En dat voormalig godshuis wordt nu met steun van de provincie gerestaureerd.

Wat mij betreft betalen wij geen cent mee aan de restauratie als de bisschoppelijke zeggenschap hierover niet wordt opgegeven.

This Post Has 3 Comments

 1. Bijna te veel problemen in 1 blog om adequaat te reageren! Om even de hoofdelelementen van het stuk te pakken:

  1. De paus moet bespot kunnen worden. Wat
  heet: volgens mij is dat het enige wat je nog kunt doen met zo iemand.
  2. Je mag het me de paus oneens zijn, maar dat weet de Keulse kardinaal nog niet omdat dat binnen de kerk niet mag. 🙂
  3. Op dit afschuwelijke bericht heeft D66 ook gereageerd. Onze Boris is altijd buitengewoon alert op dit soort zaken.
  4. De RK Kerk in Nederland is helemaal van het padje af de laatste tijd met en door al die conservatievelingen die benoemd worden.

  Ik kan me gewoon niet voorstellen dat weldenkende mensen in Nederland de RK Kerk nog serieus nemen.

  Groetjes,
  Marusjka

 2. 1. Paus=dom. Vervelend want veel invloed (op de Kunda’s van Afrika bij voorbeeld). Prettig, want RK kerk in West Europa wordt zelfs in Duitsland een niet meer serieus te nemen sekte.
  2. Ondemocratisch gekozen. Euh… Kerk is geen staat! Laten wij er hier eerst voor zorgen dat een SGP aangepakt wordt: ook zo’n mannenbroedersnest.
  3. Ontwikkelingssamenwerking. Het woord zegt het al. Werk samen met de basisbewegingen/bevolking niet met de staten.
  4. Toegift. Ook in een islam staat als Marokko is nu een anti homo campagne gaande. Maw elke extreme hetero gerichte religie is een gevaar voor een moderne samenleving (zie ook Israël).

Geef een reactie