Ondertussen in België…

De politieke tegenstellingen drijven België nog verder uit elkaar. Vlaanderen krijgt waarschijnlijk een rechts-nationalistische regering en Wallonië een links-groene. Het goede nieuws is dat Vlaams Belang fors verliest.

België gespleten

Feitelijk zit de Belgische federale regering na anderhalf jaar crises, zonder tuissenkomst van federale verkiezingen maar ná premierwisseling, nu al een tijdje redelijk stabiel. De hete aardappel van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is nog altijd niet doorgeslikt en nu dreigen de N-VA met forse winst zitting te nem,en in de Vlaamse deelstaat-regering. Met even forse eisen op wat in Vlaanderen heet, het communautaire niveau. De staat België moet dus op de schop.

Met een gemankeerde nationale regering en een verwachte linkse olijfboomcoalitie in Wallonië (PS, CDH, Ecolo) zal dat nog niet meevallen. Hieronder het bericht uit de Vlaamse krant De Morgen:

Vlaanderen valt voor CD&V en N-VA

Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA), de onbetwiste winnaars van deze verkiezingen.
De CD&V van Kris Peeters en de N-VA van Bart De Wever zijn de grote winnaars van de Vlaamse verkiezingen. Ondanks die duidelijke overwinning van de voormalige kartelpartners wordt de vorming van een nieuwe Vlaamse regering allerminst een eenvoudige oefening.

CD&V en N-VA doen het apart nog veel beter dan de overwinningsscore die ze bij de vorige Vlaamse verkiezingen van 2004 samen in kartel behaalden (26,1 procent). CD&V alleen wordt veruit de grootste partij van Vlaanderen, met een score van 23,0 procent. N-VA overtreft alle verwachtingen en wordt met 13,1 procent in één klap een middelgrote partij.

Boegbeelden Kris Peeters en Bart De Wever behaalden ook een persoonlijke monsterscore met hun voorkeurstemmen in de kieskring Antwerpen, waar ze de tegenstand, inclusief Philip Dewinter (VB), op een hoopje vegen. Vlaams Belang (15,4 procent, -8,8) en Open Vld (15,1, – 4,7) verliezen verrassend fors en komen uit op hun laagste score sinds zeer lange tijd. Maar ook de scores van sp.a (15,3) en vooral LDD (7,7) en Groen! (6,7) vallen tegen.

Met dat resultaat ligt de weg breed open voor uittredend minister-president Peeters om het initiatief te nemen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Peeters kondigde aan dat hij de eerste coalitiegesprekken vandaag al wil aanvatten. De wens van Peeters om een regering met zo weinig mogelijk partijen te vormen is niet onmogelijk geworden: een regering met drie partijen is haalbaar.

Of die regering ook snel gevormd kan worden, is een andere zaak.


Peeters wierp al uitgebreid bloemetjes naar winnaar N-VA, de logische tweede partner in de regering. N-VA gooide wel meteen een ambitieuze communautaire agenda op tafel. Volgens Bart De Wever moeten de Vlaamse partijen op federaal niveau meer de Belgische staat “de wacht durven aanzeggen”. “De Franstaligen willen blijven trekken aan die lege federale uier. Voor ons is het genoeg. Geen druppel meer.” Peeters van zijn kant bevestigt dat er een staatshervorming moet komen, maar hij wil eerst snel een regering op poten zetten.

Als de N-VA in de nieuwe regering komt, blijven er voor de derde plek nog twee kandidaten over: sp.a en Open Vld. Voor alletwee is regeringsdeelname niet meer vanzelfsprekend. De Vlaamse socialisten zeggen niet bij voorbaat neen tegen een nieuwe regeringsdeelname, maar moeten dan als verliezer plaatsnemen in een centrumrechts kabinet dat hen ideologisch niet echt ligt. Ook de verscheurende spagaatbeweging – federaal in de oppositie, Vlaams in de meerderheid – moet dan verder in stand gehouden worden

Open Vld lijkt nog minder happig op een nieuwe regeringsdeelname.

De Vlaamse liberalen zijn in shock na de onverwacht zware nederlaag. De partij lijkt afgestraft te zijn voor haar incidentrijke campagne (de affaire-Vijnck), haar noodgedwongen boegbeeldkeuze (Dirk Van Mechelen) en haar dubbelzinnige positie in de federale regering. Voorzitter Bart Somers nam gisteravond meteen ontslag als partijvoorzitter en wordt daarmee het eerste ‘slachtoffer’ van de verkiezingen. Ondervoorzitter Guy Verhofstadt neemt ad interim de partijleiding over.

Binnen de liberale partij gaan evenwel stemmen op voor een ‘grote schoonmaak’, waarbij met name falende generatiegenoten van Somers (Bart Tommelein, Patricia Ceysens) geviseerd worden. Somers riep bij zijn afscheid op om de rangen gesloten te houden, maar een leiderschapscrisis lijkt onvermijdelijk. Brusselaars Sven Gatz en Guy Vanhengel hebben al gezegd dat ze ‘beschikbaar’ zijn voor het voorzitterschap. Op de achtergrond wordt het jonge Kamerlid Mathias De Clercq, kleinzoon van Willy en poulain van Verhofstadt, echter klaargestoomd om op korte termijn de partij in handen te nemen. Ook in de top van LDDen VB rommelde het gisteravond al behoorlijk.

Wallonië

In Wallonië is de grootste verrassing wellicht nog dat de PS de voorspelde zware terugval heeft kunnen afremmen (32,8 procent, -4,1). Uitdager MR moet ook afrekenen met licht verlies (23,4 procent, -0,9) en kan dus zijn ambitie lang niet waarmaken om de grootste Franstalige partij te worden.Ecolo (18,6 procent, +10,1) gaat wel, zoals verwacht, fors vooruit, en lijkt incontournable in de toekomstige regeringen van het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap.

In het zuiden van het land tekent zich dan ook nu al een olijfboomcoalitie af. Uittredend minister-president Demotte sprak zich al in die zin uit. De huidige regeringspartijen PS en cdH komen met de hulp van Ecolo gemakkelijk aan een meerderheid. De MR, die zwaar gokte door het duel aan te gaan met de door schandalen geplaagde PS, dreigt bijgevolg in de oppositie te belanden. Het is dan ook zeer de vraag of Didier Reynders zijn almachtige positie als vicepremier én partijvoorzitter zomaar zal kunnen behouden. In Brussel wordt de MR wel weer de grootste, maar ook daar lijkt een olijfboomcoalitie logischer, gezien de ontwikkelingen in Wallonië.

De tegengestelde resultaten in Vlaanderen en Wallonië zijn allerminst heilzaam voor de al wankele cohesie in de federale regering. Op korte termijn moet niet voor een breuk gevreesd worden, aangezien regeringspartij PS tegen de verwachtingen in niet afgestraft werd en dus haar positie kan behouden. De opstelling van een begroting voor 2010 in het najaar wordt evenwel een nieuwe belangrijke vervaldatum. Vicepremier Karel De Gucht herhaalde gisteren dat voor zijn partij die begrotingsopmaak cruciaal wordt, en ook elders in de Open Vld gaan stemmen op om op alle niveaus voor een oppositiekuur te kiezen.

Geef een reactie