Naar Siem Reap

Siem Reap

Wat je belooft dat moet je doen als het maar enigszins mogelijk is. En dus zochten we een vriend op in Siem Reap die we eerder hadden leren kennen.

Voor een Khmer die in Cambodja werkt, betekent dat ook: vaak en lang werken. Als je geluk hebt (een goeie instelling helpt ook) werk je jezelf op tot keukenhulp in een 5-sterrenresort. In veel betere hotels is er een onbelaste 10% die de gasten betalen bovenop de rekening. Die wordt verdeeld onder het personeel en maakt het verschil tussen een hongerloon van $70,- per maand en een salaris waarvan je kunt sparen, je familie onderhouden of juist onder de druk van de familie uitkomen doordat je voor jezelf kunt zorgen.

Dat laatste is het geval bij de jongen die we eerder leerden kennen. Bijkomende arbeidsvoorwaarden zijn ook dat je 6 dagen in de week werkt en zelden of nooit vakantie hebt, zéker niet in het hoogseizoen. En dus gingen wij maar naar hem toe.

Eerste vraag van de tuktuk-chauffer en later ook van de hoteldame: “Wanneer gaan jullie naar de tempels?” Nou, niet dus, die hadden we al gezien. Siem Reap is een leuk stadje dat duidelijk profiteert van alle toeristen. Het gaat de inwoners beter dan in andere plaatsen in Cambodja. De voorzieningen in de stad zijn redelijk tot goed onderhouden.

Baray Teuk Thla

Omdat we maar één dag hadden besloten we gedrieën wel wat te gaan bekijken: het stuwmeer van Baray, aangelegd in de 11e eeuw door koning Suryavarman I om meerdere rijstoogsten per jaar mogelijk te maken. Koning Norodom Sihanoek heeft de inwatersluis laten moderniseren en de huidige machthebber (premier Hun Sen) wordt verweten meer oog te hebben voor zijn eigen portemonnaie. Kortom, het werkt niet meer zo als in de 11e eeuw. Meer informatie op Wikipedia, klik hier. En op Google Earth een mooie foto waarop te zien is dat het echt is afgegraven, zie hier.

Tegenwoordig is het een populair strand waar de lokale bevolking luiert, zwemt, bootje vaart en eet van de Khmer barbecue.

Baray Teuk Thla
Khmer barbecue

Boven de Khmer barbecue, de kip die je daar eet liep doorgaans niet lang daarvoor nog rond te scharrelen. Aan het voorste stokje overigens kikkerbillen (de kikkerdril wordt in een rondom afgezet meertje gedaan en de kikkers vangen hun eigen eten totdat ze dik genoeg zijn om…).

Kippetje

Angkor Wat - Cambodia

Geef een reactie