Meetpaal in Ossendrecht


Door de Brusselse uitstap is het het artikel in BN/De Stem mij ontgaan. De krant schreef gisteren dat in Ossendrecht nu een lokaal meetpunt komt.

Er werd verwezen naar de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op vragen over de kolencentrale (antwoorden die bij mij nog niet bekend zijn).

Wel stond er iets over in de besluitenlijst van GS van afgelopen dinsdag. Zie onderstaand stukje:

De provincie gaat een luchtmeetpunt plaatsen in de kern van Ossendrecht. Doel is om minstens een jaar lang de luchtkwaliteit te meten. Directe aanleiding hiervoor is het affakkelen van BASF in Antwerpen en de daaruit voortvloeiende zorg over de luchtkwaliteit in Zuidwest-Brabant.

In het gebied rondom Woensdrecht is geen sprake van overschrijding van grenswaarden uit de Wet Luchtkwaliteit. Er zijn dus ook geen extra risico ‘s voor de volksgezondheid. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid Van Zeeland (SP).  

En dit schreef BN/De Stem gisteren:

GS GAAN LUCHT BIJ GRENS METEN

DEN BOSCH – Eindelijk is het zo ver. Ossendrecht krijgt van de provincie Noord-Brabant een luchtmeetpunt.

En wel in het dorp zelf. Doel is om minstens een jaar lang de luchtkwaliteit te meten. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Daarmee wordt aan een grote wens van politiek en milieugroepen tegemoetgekomen. ‘Directe aanleiding is het affakkelen van BASF in het Antwerpse havengebied en de daaruit voortvloeiende zorg over de luchtkwaliteit in Zuidwest-Brabant’, schrijven GS.

Inwoners van de gemeente Woensdrecht hebben al jaren een haat-liefde verhouding met de grote chemische buurman. De werkgever van heel wat inwoners van de gemeente maakte het vorig jaar in veler ogen echt te bont, door maandenlang af te fakkelen. Beroerde lucht, nachtelijk licht en zoemend lawaai waren het gevolg. De beloofde communicatie hierover naar de gemeente en inwoners van onder meer Ossendrecht haperde. Dat stuitte burgers tegen de borst.

De onrust nam toe nadat energieproducent E.on plannen ontvouwde voor een enorme kolengestookte energiecentrale net over de grens bij Putte. De provincie werd gealarmeerd. Gedeputeerde Onno Hoes beloofde milieuwethouder Pim Meeuwisse zich hard te zullen maken voor het luchtmeetpunt in Woensdrecht. Die toezegging blijkt gestand gedaan.

Burgemeester Marcel Fränzel zegt ,,zeer verheugd te zijn met de terechte erkenning van de overlast die is ervaren. Het is een lokaal meetpunt, anders dan in Huijbergen dat deel uitmaakt van een landelijk netwerk.” Waar de paal precies komt te staan, wordt nog bekeken. Op vragen van de provinciale SP’er Ron van Zeeland antwoorden GS dat er geen sprake is van overschrijding van de Wet Luchtkwaliteit. “Er zijn dus ook geen extra risico’s voor de volksgezondheid.” Fränzel meent dat op vragen van burgers over stofjes en luchtkwaliteit nu een objectief antwoord kan komen.

Geef een reactie