Wildtuinieren, Rotzooi Rapen & Rijbanen Schrappen

Wildtuinieren, Rotzooi Rapen & Rijbanen Schrappen
31 mei 2020

Na het rotzooi rapen ben ik samen met twee buurvrouwen aan het wildtuinieren geslagen. Komt mooi uit nu er aan de ‘s-Gravendijkwal 2 rijbanen geschrapt worden.

Aangepast zondag 31 mei, 14.24 uur: ‘Guerrilla Gardening’ vervangen door ‘wildtuinieren’. Titel aangepast.

Wildtuinieren

Een jaar of wat geleden is een stukje berm beplant aan de ‘s-Gravendijkwal ter hoogte van coffeeshop Nemo, als proef om fijnstof op te vangen. Sinds die tijd wilde ik zelf ook een stukje beplanten. Vorig jaar zomer stond er pots een aantal rododendrons, dor een dame uit ons complex geplant. Door de droogte hebben de meesten het helaas niet gered. Ze kregen na de kerst gezelschap van een aantal kerstbomen.

Ook die hebben het niet allemaal gered. Eentje stierf heel langzaam, voor nog één vrees ik. Die doet er wat langer over om het loodje te leggen. Maar drie kleintjes hebben inmiddels uitlopers.

Een week geleden zag ik een buurvrouw in de weer met tuinaarde en plantjes en iemand van een straat verderop was druk bezig om met behulp van WOW’tjes (een initiatief van Woonstad om samen met je buren het Oude Westen op te fleuren) haar straat te voorzien van geveltuintjes.

Beiden spraken me onafhankelijk van elkaar aan. En aangezien ik toch al een paar keer per week mijn ronde deed om rotzooi te rapen, dacht ik, waarom niet meehelpen om de saaie wand van de tunnelbak op te fleuren?

En zo geschiede, naast rotzooi rapen ging ik wildtuinieren.

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/albums/72157714127826527

Minder rijstroken ‘s-Gravendijkwal

Nu woon ik aan één van ’s lands smerigste straten – qua luchtkwaliteit. En al jaren worden hier normen overschreden maar wordt er weinig aan gedaan. Er loopt een verkeersriool voor mijn deur van Rotterdam Noord tot aan het Zuidplein. Veel verkeer neemt de route die een minuut of wat tijdwinst oplevert en dus als snelste wordt aanbevolen door de routeplanners. Actie voeren hielp tot nu toe nog niet echt.

Maar er gloort hoop. Het is GroenLinks-wethouder Judith Bokhove gelukt om maatregelen op te nemen in het collegeprogramma. En de uitvoering ervan is deze week begonnen. Dat stuit op weerstand. Vooral Leefbaar Rotterdam is bezig om de GroenLinks-wethouders aan te pakken. Maar men vergeet even dat men ons de afgelopen decennia lucht hebben laten happen vergelijkbaar met het roken van een pakje sigaretten per dag. Ze hadden al die jaren aan de macht wel eens werk kunnen maken van het woordje leefbaar in hun naam.

Dus als overmorgen ook Zuid-Noord een rijstrook wordt afgesloten gaat hier de Rotterdamse vlag uit.

En hopelijk zijn dan net op tijd de planten geplant. Die vlag heeft niet voor niets 2 groene banen.

Actie van Adem In – 3 juli 2014

Geef een reactie