Meer Cambodja in Nederland

Nu de schrijversblokkade is geslecht, kan ik jullie bijpraten over wat er de komende tijd allemaal te doen is rond Untenu. Zo organiseren we op 21 mei AIDS Candlelight Memorial in Rotterdam en hebben we leuke plannen voor Roze Zaterdag (24 juni) in ‘s-Hertogenbosch. En passent zorgen we ervoor dat Cambodja onder de aandacht komt.

Cambodja in Nederland

Het wordt me steeds duidelijker dat als je erg zichtbaar bent over een onderwerp op het internet, dat men je weet te vinden. Zo kreeg ik eens een telefoontje van iemand van de afdeling bemoeizorg van een gemeente die een tolk zocht om een oudere Cambodjaanse dame beter van dienst te kunnen zijn. En deze week werd ik ook over een vertaalkwestie gebeld. De introductie van de voor mij onbekende man was wel grappig. “We zagen elkaar elke dag in het zwembad” (details laat ik even weg). Blijkbaar zwemt daar een dubbelganger rond, ik was er nog nooit geweest in ieder geval. Het ging over een triest geval over een Nederlander die in Cambodja in voorarrest zit. Wat dat betreft weet ik snel waar het over gaat, gelukkig kon ik hem aan iemand koppelen die processtukken kon vertalen.

Met onze stichting Untenu proberen we ook een stukje Cambodja naar Nederland te halen. Het blijft voor velen een onbekend land. Het is niet ons doel, maar via geldinzamelingsacties vertellen we ook wat over the Kingdom of Wonder.

Fotoshoot tijdens Bon Visak Bochea

Op Roze Zaterdag – 24 juni in ‘s-Hertogenbosch – kunnen we natuurlijk niet ontbreken. Na Rotterdam Pride – waar we inderhaast een kraam hadden gehuurd – zijn we beter voorbereid op dit soort evenementen. Alleen maar achter een kraam gaan staan levert weinig op. Dat gaan we in Den Bosch dus anders aanpakken. In samenwerking met Cambodja-Nederland Vereniging en Mark van den Heuvel Fine Art Photography, bieden we belangstellenden aan om een foto te maken in Cambodjaanse kleding. Tegen betaling uiteraard, de opbrengst ten goede aan ons werk in Cambodja.

Mark heeft al een project lopen waarvoor hij Nederlandse klederdracht combineert met modellen die je niet verwacht. Kijk op zijn webpagina voor wat voorbeelden. Om promotiemateriaal te maken voor onze foto-actie tijdens Roze Zaterdag togen we naar Breda, waar gisteren alvast de geboortedag van Boeddha werd gevierd tijdens Bon Visak Bochea. De heren lopen er doorgaans alleen tijdens bruiloften heel kleurrijk bij, dus voor hen wordt het wat simpeler, maar Cambodjaanse vrouwen kleden zich prachtig. Een uitgelezen kans om alvast wat foto’s te maken. Binnenkort meer hier en op untenu.nl.

Khmer regenboog-kroma

De kroma is een traditionele Cambodjaanse doek die op verschillende manieren wordt gebruikt. Door de mannen vaak als lendedoek, vrouwen op het platteland knopen er een mooie hoofddoek van. Jongeren dragen ze tegenwoordig vaak als sjaal. Er is een project in Cambodja waar enkele oudere lhbti’s regenboog-kroma maakt. Hiermee voorzien ze in hun eigen levensonderhoud. Momenteel zijn ze bezig om een grotere regenboog-kroma te maken met iets andere kleurstelling. Onderstaande hebben we een partij aangeschaft die we te koop aanbieden. Hiermee steunen we én de producenten, én LHBTI’s met hiv in Cambodja. Als alles meezit liggen ze tijdens Roze Zaterdag al in onze tent bij de infomarkt.

AIDS Candlelight Memorial Rotterdam

Na een mooie Memorial vorig jaar in ‘s-Hertogenbosch (met dank aan COC Noordoost Brabant en HVN Brabant), organiseert Untenu op 21 mei AIDS Candlelight Memorial in Rotterdam. We doen dit samen met Mara Projecten, onder andere bekend van het Hiv-diner. In stilte café Adem-Inn – waar we voor de gelegenheid wel geluid mogen produceren – is een programma samengesteld waarbij herdenking van mensen die aan aids zijn overleden centraal staat. We branden kaarsjes, ook is er een vraaggesprek en we eindigen met samenzang waar Meander & Bijoux voorgaan. Meer informatie, klik hier. De entree is gratis, een bijdrage voor het werk van Untenu in Cambodja wordt op prijs gesteld (en pinnen mag). Na afloop ie er een drankje en een hapje en gelegenheid tot napraten.

Geef een reactie