Koh Kong

Gepubliceerd op 2 minuten leestijd 114 x bekeken

Koh Kong - Cambodia

De entree was even wennen, letterlijk een overgang, maar een dag later is alles weer op zijn plek gevallen in Koh Kong. De verschillen tussen Thailand en Cambodja laten zich het best voelen aan de grens. Van goed geasfalteerde wegen naar meer hobbels en butsen. Van goede straatverlichting naar totaal ontbreken ervan. En van het ‘vragen’ van smeergeld voor de ‘geboden hulp’ bij het passeren van de grens en de opzichtiger pogingen de uiteraard steenrijke toerist af te zetten.

Koh Kong - Cambodia

Het bezorgde manlief in elk geval hoofdpijn, maar na een nachtje slapen zijn de negatieve ervaringen al weer weggeëbd. Het hoort er hier gewoon bij en wij veranderen dit niet. Daarbij hebben de Khmer nou eenmaal veel minder te makken dan de Thai.

De volgende dag (vandaag) hebben we heerlijk geluierd in ons hotel aan de baai. Dat ik er nu ik dit schrijf uitzie als een gekookte kreeft  – ondanks het vermijden van de zon – is ook weer een lesje.

Koh Kong - Cambodia

Hieronder een mini-impressie van Koh Kong (alle foto’s van Koh Kong: klik hier). Een paar straten – zonder straatverlichting dus – meer stelt het niet voor. Maar de diversiteit valt wel op. We zagen uiteraard Khmer, Chinezen, moslims en onze gaydar sloeg aan bij de bediening in het restaurantje waar we vandaag aten.

Het is hier op sommige plaatsen een enorme bende, er is wel wat van ordening te ontdekken (lang geleden aangebrachte perkjes, nu verwilderd), maar ook de bebouwing is een zootje ongeregeld. Tussen de traditionele huisjes verrijzen in rap tempo de kleurige hoge villa’s van de rijkere Khmer en ook zie je steeds meer glimmende handelsgebouwen. Het wordt vast ooit nog eens een stad met meer dan één verkeerslicht.

Onze eerste woordjes khmer vallen ook goed, al trekt men soms een gezicht alsof we van Mars komen. Omdat men hetzelfde gezicht trekt als je zegt langer dan één nacht te blijven (is blijkbaar ongebruikelijk), word je bij zo weinig westerlingen wél enthousiast begroet en soms ook benaderd door mensen van hier.

Koh Kong - Cambodia

Koh Kong - Cambodia

Alle foto’s van Koh Kong  op flickr.com, zie hier.