Maij-Weggen over rampenbestrijding
Ron van Zeeland & Hanja Maij-Weggen

Vorig jaar stelde ik meerdere vragen over de luchtkwaliteit in West-Brabant n.a.v. calamiteiten bij de petro-chemische industrie in het Antwerpse havengebied. Commiussaris van de Koningin Maij-Weggen was in West-Brabant op bezoek en deed een poging de inwoners daar gerust te stellen.

Maij-Weggen: strikte regels rampbestrijding

Uit BN/De Stem:

Commissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen heeft recent strakke afspraken gemaakt over grensoverschrijdende rampenbestrijding met de Antwerpse gouverneur Cathy Berx.

Dat antwoordde zij na afloop van haar bezoek aan de gemeente Woensdrecht. september 2008 ontsnapte bij Esso Antwerpen een wolk met onder meer waterstofsulfide, die in een flink deel van West-Brabant voor onrust zorgde. Meer dan honderd mensen klaagden over braken, misselijkheid of voelden zich onwel. Tweede Kamer, provincie en gemeente onderzochten het incident, na vragen van SP en CDA. “Uit de rapporten bleek glashelder dat de communicatie bij Esso niet goed was. Ook de havengouverneur was niet gewaarschuwd. Dan wordt het moeilijk”, aldus Maij-Weggen, die stelt dat er nu strikte afspraken zijn. Een recente rampenoefening is goed verlopen. “U mag ervan uitgaan dat Esso nadrukkelijk door de gouverneur is aangesproken om voortaan sneller te waarschuwen.” Esso heeft dat toegezegd, maar meent destijds aan afspraken te hebben voldaan.

Mijn eerste reactie toen ik dit las: Als Esso nog steeds overtuigd is van het feit dat alles volgens afspraak is gegaan, dan zal het bedrijf nu niet echt overtuigd zijn van de noodzaak om voortaan sneller te waarschuiwen bij calamiteiten.

Geef een reactie