SP-fractievoorzitter Nico Heijmans tijdens een debat in Provinciale Staten over de verkoop van Essent.

In Brabant heeerst een  jubelstemming over de verkoop van Essent. Tamelijk naïef als je het mij vraagt.

Gelukkig vraagt niemand mij hier iets over, dit is een zaak voor Nico Heijmans en Wouter van der Staak, maar ik maak me er wel kwaad over. Lees ook een eerder blog hierover.

Alle bestuurders zien het schip met geld binnenkomen (de provincie alleen al enkele miljarden Euro’s). En natúúrlijk blijvend e kantoren geopend in Den Bosch en Tilburg. Jaja, we leren ook niks uit het verleden. Verkooppraatjes garanderen natuurlijk helemaal niets. Zodra de deal rond is en het gaat even wat minder, zullenj we het nog wel zien.

Belangrijker nog, na Essent vallen ook de anderen en raken we de zeggenschap over onze eigen stroom voorziening helemaal kwijt. Was dit niet een absisvoorziening? Moeten de mensen niet iets te zeggen hebben over dit soort zaken? Of zijn de bonusbeluste Boersma (directeur Essent) en zijn cornuiten het doorslaggevende argument? Wat is hun in het vooruitzicht gesteld?

PvdA-Gedeputeerde Moons (rechts op de foto) is verantwoordelijk in het College van GS voor Essent.

Ik dacht dat we afscheid aan het nemen waren van het marktfundamentalisme en het neo-liberalisme. Alleen met de mond beleden.

Lees hier het commentaar in NRC over de haast die de provincies hebben met de verkoop van hun aandelen: “Essent verkocht: Noord-Brabant, Overijssel, Limburg, bent u daar?

Vanavond wordt bekend hoe wij als SP dit aan gaan pakken. Er komt in elk geval een publieksactie. Het volk moet haar bestuurders laten horen hoe er over gedacht wordt. Later meer op brabant.sp.nl.

Overigens heeft de SP-fractie in de Tweede Kamer al helder gemaakt hoe ze erover denkt:

‘Blokkeer uitverkoop Essent’

De SP wil een spoeddebat met ministers Van der Hoeven en Bos over de plannen van provincies en gemeenten om energiebedrijf Essent te verkopen aan het Duitse RWE. Fractievoorzitter Agnes Kant: “De energiesector is cruciaal voor Nederland en mag niet in de uitverkoop. Als de elektriciteits- en gasvoorziening zelfs maar hapert, laat staan uitvalt, ligt ons land meteen plat.” Morgen vraagt Kant een debat met de regering en ze zal eisen dat de verkoop wordt geblokkeerd.

Kant: “Een gemiddeld Nederlands huishouden is maandelijks een procent of vijftien van het netto-inkomen kwijt aan de energierekening. Méér dan voldoende reden op wel drie keer na te denken voor je de grootste Nederlandse energieleverancier, nu nog 100% in handen van overheden, verkoopt aan een buitenlandse commerciële reus. Drie provinciebestuurders en enkele tientallen wethouders uit Brabant, Limburg en Overijssel ruiken blijkbaar het grote geld op de korte termijn, terwijl zij vooral horen te kijken naar het economisch, consumenten- en milieubelang op de langere termijn.”

Kant vindt dat minister Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) en Bos (PvdA, Financiën) niet aan de zijlijn kunnen blijven staan, terwijl regionale bestuurders van hun partijen Essent in de uitverkoop gooien. Als provincies en gemeenten volharden in hun verkoopplannen, moet het Rijk volgens de SP zo nodig de aandelen Essent overnemen.

Geef een reactie