LHBTQ & online veiligheid

LHBTQ & online veiligheid

Lezerspost! Emma Roberts vroeg of ik aandacht wilde schenken aan een onderzoek naar cyberpesten en online veiligheid van LHBTQ’s. Nu we hier toch koninklijk gearchiveerd worden leek me dat een goed idee.

De aanleiding voor Emma om me te schrijven was een eerder blog over Zomercarnaval met Regenboog (waarin ik verwees naar The Hang Out 010. Ze schreef onder andere:

Wist je dat 73% van de LGBTQ’s online wordt lastiggevallen vanwege seksuele geaardheid of genderidentiteit? Deze gids is bedoeld om hen mondiger te maken en hen de middelen te geven om zichzelf online te beschermen.

Dat wist ik dus niet, maar helemaal verbaasd was ik ook niet. Racisme, en bijvoorbeeld onwetendheid voor hiv zorgen vaak in combinatie met drugsgebruik voor ontspoorde reacties. Ik heb geen andere verklaring voor het soms ronduit agressieve karakter van reacties van mensen als ze hun zin niet krijgen. Ik kan het mis hebben natuurlijk, dit is puur gebaseerd op eigen ervaringen.

Online veiligheid LHBTQ’s

Die 73% komt uit een onderzoek door vpnMonitor naar de online veiligheid in de LHBTQ-gemeenschap en gaat veel verder dan bijvoorbeeld cyberpesten alleen. Denk bijvoorbeeld aan wat je kan overkomen op een dating app, sexting, en wat als je na een gendertransitie bijvoorbeeld een andere identiteit wilt op de verschillende apps?

Het onderzoek gaat niet enkel over de beleving van de eigen veiligheid op het internet, maar geeft ook heel veel praktische tips over veilig daten, mensen blokkeren op sociale media, etc. Hier een link naar het onderzoek ‘De Meeste LGBTQ worden gecyberpest. Lees hier hoe je online veilig blijft‘.

This Post Has One Comment

  1. Elk voorval is er een te veel, maar ik vraag me af of je een onderzoek, waaraan wereldwijd maar 695 mensen hebben deelgenomen, wel representatief kunt noemen. Feitelijk zegt het dat wereldwijd 507 mensen zijn lastiggevallen.

Geef een reactie