Vanavond ben ik bij Embrace Pink op bezoek geweest om directeur Giovanni Nijenhuis bij te praten over mijn initiatiefvoorstel hlbt-emancipatie en vooral ook eens ter plekke te horen en zien wat Embrace Pink zoal doet.

Embrace Pink

De afspraak stond al een tijdje, maar beter laat dan nooit. Midden in een woonbuurt met nog wat typische Tilburgse textielarbeidershuisjes staat het onderkomen van Embrace Pink (Van Hogendorpstraat 55-5; ingang via een binnenplaats). Bij binnenkomst is meteen wel duidelijk dat hier wat gebeurt. De actie hangt in de lucht.

Op het prikbord hangt een knipsel dat me deugd doet: de koploperssubsidie van de gemeente Tilburg wordt op uitnodiging van Embrace Pink samen met COC Tilburg besteed aan projecten. De samenwerking komt gelukkig weer op gang.

Spin in het web van Embrace Pink (dat zichzelf de fris en fruitige holebi foundation noemt) is Giovanni Nijenhuis. Het is me bekend dat veel organisaties staan of vallen bij een enkeling die een grote groep weet te enthousiasmeren. Ik heb het zelf lang geleden mee mogen maken in Oss. Het gevaar is dat als zo iemand vertrekt, de activiteiten snel minder worden. Continuïteit is natuurlijk mooi, maar zolang zo’n trekker het volhoudt gebeurt er tenminste wat.

Met Giovanni heb ik doorgesproken wat ik in de aanloop naar het initiatiefvoorstel zoal gedaan heb (voornamelijk gesprekken gevoerd). Het is voor mij nu belangrijk te weten wat er momenteel leeft en gebeurt in de roze beweging. 

Binnenkort wordt gelukkig het eindrapport gepubliceerd van een onderzoek dat de wetenschapswinkel van de UvT en TNS/NIPO in opdracht van Embrace Pink hebben gedaan naar de acceptatie van homoseksualiteit in Noord-Brabant. Dat komt waarschijnlijk heel mooi op tijd voor mij.

 

Woensdagavond is inloopavond en ook virtueel kan er dan aangeklopt worden voor een praatje of vraag via de chat. Er waren zo vroeg op de avond al een stuk of tien vrijwilligers in de weer. De meeste activiteiten worden buiten de deur georganiseerd. In het buurthuis bijvoorbeeld. Embrace Pink is actief op diverse hlbt-deelterreinen: transgenders, diverse leeftijdgroepen, voorlichting, jongerenkampen, etc.

De kracht ligt hem in de inderdaad fruitige aanpak. Zo worden jongerenavonden in het jongerencentrum van Tilburg gehouden en die worden heel bewust niet ‘praatgroep’ genoemd. Om de doelgroep te bereiken moet je de taal van de doelgroep spreken. Helaas (maar dat is slechts een lichtzuur zeurpuntje van me) is die taal overwegend Engels en niet Tilburgs (wat toch ook lekker sappig klinkt). Maar soit, het resultaat telt, en dat mag er wezen.

Ik kreeg bijna heimwee naar het oude kamertje dat we twintig jaar geleden als Osse COC bij het JAC mochten gebruiken. Ook veel te klein, maar wat een actie.

Op de bovenste foto de social sofa (oftewel het bènkse) dat Embrace Pink in het buurtparkje heeft gezet. Liefde is van iedereen.

Geef een reactie