Lesbisch & trans-voetbal in Cambodja

Het lesbisch en trans-voetbal-elftal dat ik vorig jaar bezocht in Kampong Chhnang, is nu onderwerp van een film: Iron Legs.

Lesbisch & trans-voetbal

In januari 2015 bezocht ik Kampong Chhnang, waar een meisjesvoetbalelftal een scholing kreeg van CamASEAN. Het was een heel bijzonder elftal: een groot deel van de groep bestond uit lesbische meiden en transgenders. En daar wordt een film over gemaakt: Iron Legs. Als er genoeg geld voor is.

Stichting Document Our History Now (zie link) startte via CineCrowd een inzamelingsactie om de film Iron Legs ook daadwerkelijk te laten maken door de Cambodjaanse filmmaker Vanna Hem. Robert Witlox van Document Our History Now is de producer.

[tweetthis]Maak Iron Legs mogelijk. Film over voetbalteam met lesbische & transgender meiden in Cambodja. [/tweetthis]

Ik was destijds behoorlijk onder de indruk van die meiden en hun coach. Zoals eerder gezegd, in Cambodja en andere landen in Zuidoost Azië heerst een zekere gender fluency, een term die zich niet één op één laat vertalen maar er op neer komt dat de gendergrenzen in zekere zin vloeiend in elkaar over kunnen gaan.

Genderidentiteit en seksuele voorkeur zijn twee verschillende zaken die soms door elkaar heen lopen maar heel vaak niets met elkaar van doen hebben. Wij zijn in het Westen nogal geneigd om in hokjes te denken. Dáár lopen termen als lesbisch en transman door elkaar heen. De één identificeert zich meer als man, terwijl de ander zich als lesbisch of biseksueel beschouwt. In het geval van vrouwen wordt in Cambodja vaak de term short hair gebruikt. En wat boeit het verder ook, zolang iemand maar zichzelf kan zijn.

Iron Legs > CineCrowd

Wie de deze bijzondere productie ook mogelijk wil maken, klikt op deze link > CineCrowd.

Vanna Hem maakte eerder al onder andere de docufilm Karma? over hiv-positieve transgenders die sekswerk verrichten in Phnom Penh. Deze film wordt door op 15 mei vertoond tijdens de AIDS Candlelight Memorial in Den Bosch.

Hieronder de foto’s die ik maakte van in Kampong Chhnang:

Campong Chhnang - Cambodia

This Post Has 2 Comments

  1. Ik heb geld gestuurd naar DOHN; in oktober volgt de tweede helft (om in voetbaltermen te blijven).

Geef een reactie