Avondje SP Heesch

Avondje SP Heesch

Ik mocht naar het gemeentehuis in mijn oude woonplaats Heesch voor een boeiende avond bij de lokale SP-afdeling, o.a. over LHBTI-beleid.

Eigenlijk is het SP Bernheze,. Aanleiding was het akkefietje tussen COC en SP over de invulling van de WMO. En of d’n duvel ermee speelde, net vandaag verscheen ook het artikel in het huis-aan-huisblad met niet zo goede citaten, onder andere eentje van mij. Ik ben gebleven voor cradle to cradle en Waalboss.

COC- SP -WMO

Bellinda van den Helm

Bellinda van den Helm

Hier lees je al een beetje wat er aan vooraf ging. En zoals zo vaak, misverstand op misverstand. Wat is het geval? Bernheze is één van de weinige gemeenten die al een jaar voor inwerkingtreding van de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO) al een verordening heeft aangenomen. In opdracht geschreven voor B&W door een commercieel bureau. De SP-fractie kwam indertijd met maar liefst 33 verbetervoorstellen die allemaal zijn afgewezen.

LHBTI-beleid

COC Brabant Noordoost is bezig gemeenten in haar werkgebied te benaderen om haar WMO-wensen vervuld te krijgen in de verordeningen. Dat doen ze goed, het is lang geleden dat de club lokaal zo actief was in zoveel gemeenten. Waar andere gemeenten druk doende zijn met voorbereidingen voor de WMO-verordeningen, was het in Bernheze al in kannen en kruiken, en dat wist het COC niet. De SP zorgde voor inspreektijd en hier onstond het misverstand.

De SP had al tevergeefs geprobeerd de verordening bij te stellen en het COC dacht dat ze op tijd was om in te spreken terwijl het in feite mosterd na de maaltijd was. Verslaggever van Weekblad Regio Oss rook een fijn verhaal en kwam ook bij mij terecht. Ik hield me een beetje op de vlakte, ik bood wel aan te bemiddelen. Wat de voorzitter van het COC allemaal verteld heeft aan de journalist weet ik niet, maar er is wel selectief geciteerd. Uiteindelijk bleken SP en COC het eens te zijn. Beiden hebben nu een persbericht verstuurd met hun visie. De SP al voor de vergadering, en het COC erna.

Cradle to cradle

Dát stond ook nog op de agenda, interessant, komt geheid terug bij de provincie. Het idee was bij de gemeenteraadsfractie ontstaan om cradle to cradle regionaal op te pakken. Ik ben benieuwd waar de afdeling mee komt. Ik houd me aanbevolen, ik ben ervan overtuigd dat dit vroeg of laat op de agenda van Provinciale Staten terugkomt. Afval is hot momenteel. Hier lees je meer over het principe van cradle to cradle (letterlijk: van wieg tot wieg, ook wel afgekort als C2C). Ik weet dat het de interesse heeft van mijn bloggende collega’s Marusjka Lestrade en Annegien Wijnands. Zij hebben er allebei laatst over geschreven.  C2C is een denkwijze die er van uitgaat dat afval niet bestaat. Alles wat de mens produceert, moet óf hergebruikt kunnen worden, óf het is ‘voedsel voor de aarde’.

Waalboss

De SP in Bernheze is al een tijdje in touw tegen plan Waalboss, de geplande industriezone van Waalwijk tot Oss. Binnen de Bernhezer gemeenteraad is alleen het CDA onomwonden voor. De andere coalitiepartijen hebben als voorwaarde gesteld dat er een extra afslag moet komen op de snelweg, en voormalig coalitiepartij PP’93 (PvdA & GroenLinks) zijn ten halve gekeerd (beter dan ten hele gedwaald). Nu heeft de gemeente in een ultieme poging de gang van zaken naar haar hand te zetten een onderzoek laten verrichten.

Daarbij heeft ze de fout gemaakt niet tevoren de uitkomst al vast te leggen (zeg ik cynisch) want met het onderzoek heeft het college van B&W in haar eigen voet geschoten. Door een extra afrit zouden er files ontstaan en zonder afrit heel veel verkeer op de secundaire wegen. Nu wil B&W een aanvullend onderzoek. Zo kun je door blijven gaan. Ik begreep uit het verhaal dat de resterende partijen (behalve het CDA) iets serieus uit te leggen hebben aan de kiezers als ze vast blijven houden aan het plan. Die extra afrit komt er namelijk niet.

De provincie speelde niet zo’n leker spel. Wat ik vanavond begreep is dat gedeputeerde Rüpp de gemeente Bernheze voor het blok heeft gezet: U gaat ermee akkoord, of u mag minder woningen bouwen. De belangen zijn natuurlijk enorm. Projectontwikkelaars hebben waarschijnlijk all flinke lappen grond opgekocht, en zie die nog maar eens rustig te krijgen als het spel niet doorgaat. Ik heb aangeboden, waar nodig de SP-fractie in Provinciale Staten in te zetten. Ook dit is namelijk een thema wat voortdurend op de provinciale agenda staat. Ook Milieudefensie was al actief in Heesch.

Al met al een leerzaam avondje Heesch. Vaker bij de afdelingen op bezoek!

This Post Has 2 Comments

 1. Beste Ron,

  Leuk om zo eens terug te lezen hoe een ander onze “vergaderingen” ervaart. Ik vond het een vruchtbare bijeenkomst en zeker prettig was de discussie over de WMO samen met het COC.
  bedankt voor je inbreng en tot ziens.

  gr.geert.

  PS: hoe kom jij zo snel aan bovenstaande tekening?

 2. Hoi Geert,

  Die stond op jullie afdelingspagina. Beetje zoeken en dan kopiëren. Was zo gepiept. Júllie bedankt!

  Ron

Geef een reactie