AIDS Candlelight Memorial

Op de derde zondag van mei worden aids-slachtoffers wereldwijd herdacht tijdens de International AIDS Candlelight Memorial.

International AIDS Candlelight Memorial

AIDS Candlelight Memorial Rotterdam

Dit jaar wordt in ‘s-Hertogenbosch op 15 mei (Pinksteren) door COC Noordoost-Brabant en Stichting Untenu in samenwerking met de afdeling Brabant van de Hiv-Vereniging Nederland een herdenkingsavond gehouden, met een Cambodjaanse documentaire over transgenders met hiv, en een benefietshow door het travestieduo Meander & Bijoux.

Het programma omvat onder meer een herdenking door de afdeling Brabant van de Hiv Vereniging Nederland, de film Karma? over transgender sekswerkers met hiv in Cambodja en een optreden van het duo Meander & Bijoux. Sheilla Bijoux en Zarah Meander zijn ambassadrices van de stichting Untenu (= regenboog), het nood- en studiefonds voor lhbt’s met hiv in Cambodja. Er is geen entree, maar wel een spontane collecte “uit solidariteit met onze zusters en broeders in nood”.

NAMENproject

De afdeling Brabant van de Hiv Vereniging Nederland (HVN Brabant) organiseert de herdenking. de Aids Memorial Quilts van Stichting NAMENproject Nederland. Long term survivor  Wolfgang Schreiber en Corina Vermeulen gaan in gesprek over het verwerken van verlies. Aansluitend worden kaarsjes aangestoken.

Film ‘Karma?

(2014), regie Vanna Hem (1984), duur: 30 minuten, taal: Khmer, Engels ondertiteld.

[tweetthis hidden_hashtags=”#hiv” display_mode=”box”]Ze belandden in prostitutie & drugs, slachtoffers van seksueel geweld, besmet met hiv.[/tweetthis]

Deze documentaire vertelt het indringende verhaal van twee transgenders in Phnom Penh: Pao en Srey Leak. Ze werden verstoten door hun families, kregen geen kans om een opleiding te volgen en konden geen werk krijgen zoals andere mensen. Zo belandden ze uiteindelijk in prostitutie en drugs, werden slachtoffers van seksueel geweld en raakten besmet met hiv. Ze zochten en vonden steun bij elkaar. Zo is het ook een verhaal geworden over de waarde van vriendschap.

Bij Katrien in ’t Koningstheater

Locatie: theaterzaal ‘Bij Katrien’ (voorheen het Koningstheater), Triniteitstraat 19 te ‘s-Hertogenbosch (vlakbij de Parade), aanvang 20:00 uur

(bewerkte tekst van Ton de Coster voor BosschRoze)

Geef een reactie