Cambodja: (goed)-nieuwsoverzicht

Cambodja: (goed)-nieuwsoverzicht

Goed nieuws uit Cambodja dit keer: Cambodjaans eten in Breda; gay dansgezelschap; taal van de Cham. En… politiek (minder goed nieuws).

Eten als in Cambodja… in Breda

Ik schreef er al eerder over (klik hier), maar nu heeft AD/BN-De Stem een zogenaamde eetrecensie geschreven over Nederlands’ enig Cambodjaans restaurant, Soksabbay:

Het zal nog wel even duren voor Soksabbay een ster krijgt. Maar het eten bij dit enige Cambodjaanse restaurant in Nederland is voortreffelijk. (bron: AD/BN-De Stem)

Soksabbay heeft ook een eigen webpagina met alle nuttige informatie, klik hier. Voor vegetariërs en zeker voor veganisten is het wat karig helaas.

Het eerste gay-dansgezelschap van Cambodja

De BBC heeft een mooie videoreportage gemaakt over Cambodja’s eerste gay-dansgezelschap, klik hier voor de video

Een reportage die ik hier wel kan invoegen is die van PBS News Hour:

De Cham: moslim-minderheid met eigen schrift

Niet echt positief nieuws, maar wel goed dat er nu aandacht voor is: de positie van de taal (en het eigen schrift) van de Cham staat onder druk. Maar er is nu wél aandacht voor, en dat is het begin van het behoud van het schrift en de taal van Cambodja’s Cham-moslims.

De Cham-bevolkingsgroep in Cambodja beslaat ongeveer 220.000 mensen. Volgens Jean-Michel Filippi, professor in de taalkunde aan de Koninklijke Universiteit van Phnom Penh, zijn de Cham de afgelopen decennia door de regering als een minderheid erkend. (bron: VOA Khmer)

Cambodja - Cham - tuktukCham-meisjes in een tuktuk in Kampot (september 2013)

En dan nu het politieke nieuws…

‘Playing the long game against Hun Sen’

The Interpreter opent positief over de Europese druk op Cambodja:

De druk van de Europese Unie werkt, en het intrekken van handelsvoordelen kan ervoor zorgen dat Cambodjanen ontsnappen aan de dynastieke heerschappij (van de Hun-familie, Ron; Bron: The Interpreter).

Hoe het Westen Cambodja verder in de klauwen van China zou kunnen drijven

En die kop komt van een Chinese krant, dan weet je uit welke hoek de wind waait. Maar het is de engelstalige versie, dus niet voor de thuismarkt bestemd. De South China Morning Post proeft ook een toenemende wrok in Cambodja over de Chinese investeringen. Dus helemaal op rozen zit China nog niet in Cambodja, het k-woord valt zelfs (de k van kolonialisme). Lees hier het verhaal.

‘Voldoende bewijs van landverraad tegen Kem Sokha’

En dus gaat het proces tegen de oppositieleider binnenkort van start, zo meldt Reuters. Onlangs werd in een poging de EU mild te stemmen nog het huisarrest opgeheven van Kem Sokha. Deze stap komt daarom tamelijk onverwacht.

Verkiezingen Cambodja - Sam Rainsy - Kem SokhaKem Sokha hier links op de foto uit maart 2014.

Geef een reactie