Voor een uurtje vergaderen (en eten) naar het provinciehuis. Het was weer commissie Beleidsevaluatie,

Normaalgesproken voorafgegaan door subcommissies, maar de ‘mijne’ (onderzoek naar effectiviteit van subsidies) was afgelast en dus bleef alleen het laatste uur over. Met een maaltijd, omdat veel mensen van ver en/of na het werk moeten komen en het provinciehuis maar tot 20.00 uur open is.

Wat ik als probleem ervaar, en wat vandaag ook op de agenda stond, is het feit dat weinig statenleden in staat zijn om de vergaderingen geregeld bij te wonen. Van de zes commissieleden uit Provinciale Staten waren er vandaag maar twee aanwezig, Petra Paulides (CDA) en ik. En dan moesten vandaag ook de nieuwe onderzoeksthema’s gekozen worden. Met wat uitstel en kunst- en vliegwerk begint zich af te tekenen waar we mee an de slag gaan.

Zo gaan we de reconstructie (van het platteland) onderzoeken, waarbij we ook natuurbeschermingsaspecten meenemen. Hierover wordt een voorbereidende notitie geschreven. Het tweede onderwerp is nog niet beslist, maar het zal gaan tussen de Jeugdzorg en BrabantStad. Ook hier worden t.b.v. de volgende vergadering wat meer achtergronden op een rij gezet om de keuze op en evenwichtige manier te kunnen maken.

Mijn eerste keus was de Jeugdzorg en mijn tweede de natuurbeschermingstaken. Het voordeel van er wél bij zijn (en ik besef dat sommige leden het echt niet redden qua tijd) is dat je een behoorlijke stem hebt. De andere leden worden nog bij de definitieve keuze betrokken, om het draagvlak voor de keuze te vergroten.

Voor mij was het uurtje redelijk besteed en ik was ook zo weer thuis, voor Petra Paulides was het andere koek, die moest er helemaal voor uit Roosendaal komen.

This Post Has 3 Comments

 1. Slechte zaak als er maar Twee mensen zijn tijdens de Commissie. Echter wel leuk vergaderen denk ik Jij mag dit dan wil ik dat…

 2. Hoi Ron

  wordt er nu werkelijk helemaal niet nagedacht over een dergelijk probleem? Ik benoem het even als: vergaderen moet. Ik heb het vergaderen in mijn organisatie in de klassieke vorm (iedereen moet bijeen komen) een tijdlang tot vrijwel 1 vergadering per maand weten terug te brengen. We mailen met elkaar, of met een klein groepje, bouwen ergens een forumpje voor de discussie, en besluitvorming doen we zo ook of als het echt (sociaal -omdat we het niet willen- of omdat het wettelijk niet mag) combineren de vergadering van een kwartier met iets sociaals (afscheidborrel van een collega).

  Het politieke bedrijf/circus loopt hopeloos achter op alle mogelijkheden die ter beschikking staan.

  Voor alle duidelijkheid: waar debat -face to face- meerwaarde heeft, dus bij voorbeeld, bij de moeilijke nog niet uitgepolitiseerde, kwesties of dossiers. Dan is face to face kontakt nodig.

  Ik ga volgende week (dinsdag) naar een expert meeting (in Den Haag) van Ella Vogelaar (WWI) en kreeg vandaag een kilo documenten binnen (dialoog over homo-emancipatie in etnische kring). Ouwerwets.
  Daarover gaan we dus confereren. Het document waarover het de hele middag zal gaan is al in juni gepubliceerd. Bedenk je eens hoeveel debat we al gehad zouden hebben als we dat eerder beschikbaar gehad zouden hebben om met onze lokale (allo) partners te bediscussiëren en dat kan ook: maak een forumpje aan op de site van het ministerie. Duds alleen al op de manier van het organiseren van zo’n discussie ter ontwikkeling van nieuw beleid heb ik ik wilde ideeën. En dan hebben we het over het onderwerp nog niet eens gehad.

  Ik vind het echt heel leuk oom op dit niveau in het circus een rollteje te gaan spelen.

  Helm

 3. Hoi Helm,

  Zo had ik het nog niet bekeken. In dit geval was het wel handig om lijfelijk aanwezig te zijn om zo elkaars meningen te voeden en te discussiëren. Zo kwam ik ook op andere gedachten. Misschien had dat ook vooraf op een e-forum gekund. E-conference is ook een mogelijkheid om tóch mensen mee te laten praten.

  Bedankt voor het ontroesten van mijn hersens – ik zal het de volgende bijeenkomst inbrengen.

  Ron

Geef een reactie