In de tuin van het Noordbrabants Museum staan veel bomen, waaronder enkele monumentale eeuwenoude bomen. Een voorbeeld is de rode beuk op deze foto. Als gevolg van de verbouwplannen van het museum dreigen nu veel bomen te sneuvelen. Tijd voor actie!

Wie een berichtje stuurt aan helmusboons @versatel.nl krijgt een setje van vier ansichtkaarten van mooie bomen uit de museumtuin. Daarbij is er één alvast voorbedrukt geadresseerd aan het gemeentebestuur van ‘s-Hertogenbosch. Maar de gemeente is niet de enige die hier een aandeel in heeft. Ook de provincie, zo bleek toen ik zelf een stje kaarten bestelde. Ik kreeg een uitgebreide reactie van Helmus Boons van de stichting Boom & Bosch. Enkele citaten:

…de manier waarop Gedeputeerde Staten de verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven voor de bouw van het museumkwartier en het SM`s in het bijzonder. Er is namelijk niet getoetst aan het streekplan. Op de streekplankaart staat
de bruine beuk intekend als te behouden monumentale boom. Deze boom komt echter ook in de gevarenzone door de nieuwbouw. Gedeputeerde Staten geeft geen motivatie gegeven waarom ze afwijken van het Streekplan. Conclusie: er is dus niet getoetst!

De enorme druk van de provcincie om dit plan door te drukken. Ik heb met een bouwkundige een variant uitgewerkt voor de verbindingscorridor. Daar is inhoudelijk niet op gereageerd terwijl het technisch uitvoerbaar is en ik alle bezwaren van de ambtelijke organisatie kan weerleggen.

Het hele zaakje stinkt. De oppositie is tot inkeer gekomen, maar GroenLinks blijft tegen beter weten in vasthouden aan het coalitieakkoord. Puur prestige. Terwijl 25% van deze prachtige binnentuin wordt opgeofferd en er in totaal 82 bomen worden gerooid waarvan 15 bomen op de monumentale bomenlijst staan.

Eigenlijk draait het om iets simpels. Los van het feit of je voor of tegen de verhuizing van het SM’s naar het museumkwartier bent. Als je een opdracht geeft om een verbinding (corridor) tussen de twee musea te ontwerpen leg je daarbij wat eisen op tafel. Waaronder die dat bepaalde bomen gespaard blijven. Want hoe gaat dat in overheidsland? Als iets eenmaal in gang gezet is kan dikwijls geen redelijk argument een plan nog van tafel krijgen. laat staan gewijzigd.

Zo heeft Boom & Bosch zoals in de reactie te lezen is een alternatieve corridor getekend. Maar dat plan is van tafel geveegd. Ik kan geen argumenten bedenken waarom je dat niet uitvoert. Behalve het gekrenkte prestige van een gemeente- of provinciebestuur of wellicht van een architect. Wie het weet mag het zeggen.

Voor wie de kaarten bestelt, stuur er ook eentje naar het dagelijks bestuur van de provincie:

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
Postbus 90151
5200 MC ‘s-Hertogenbosch

This Post Has 3 Comments

  1. Zit er geen verplaatsing bomen in het programma?

  2. Prima aktie van Helmus, maar de gemeente of de provincie laten hem in de steek.

    Dat is dus een signaal dat aangeeft dat er geen fatsoen meer is voor de natuur.
    Al doet Onno Hoes zich voorkomen dat hij de natuur enorm bewondert. Niet dus!
    Zie ook Waalboss.

  3. Vreemd dat er geen vertrouwen meer is in de politiek? Op de website van de Gemeente mochten de burgers meestemmen over de inrichting van de Parade: de bomen aldaar laten staan of vervangen door gedrongen staketsels van gespalkete lindebomen. Wat een farce. De terreur van de stedebouwkundigen geldt ook hier: dat alle bomen moeten verdwijnen staat allang vast. En, hoe verrassend, de bomen blijken nu opeens ‘ziek’ te zijn. Zulke smoezen worden er altijd gehanteerd. Natuurlijk wordt de mening van gewone burgers niet serieus genomen. Helmus heeft gelijk: het is de schaamteloze arrogantie van bestuurders en hun prestige dat telt! Een schande.

Geef een reactie