Mijn zondag begint altijd met Vroege Vogels. Komt goed uit dat ik van mezelf al een vroege vogel ben natuurlijk. Het radioprogramma is een actie gestart, genaamd Kappen!

In een zeven weken tijd zijn al meldingen binnen gekomen van 100.000 gekapte of bedreigde bomen. En waar komen de meeste meldingen vandaan?

Uit de Randstad en de verstedelijkte gebieden in Noord-Brabant. Dat mag ons wel aan het denken zetten. Maar eerst het bericht van nos.nl:

Veel bomen met kap bedreigd

Zeker 100.000 bomen worden met kap bedreigd of zijn de laatste acht weken gerooid. Bij het meldpunt ‘Kappen’ van Vroege Vogels en de Bomenstichting zijn ruim 1100 reacties binnengekomen. Het Meldpunt is bedoeld om het onnodig rooien van bomen te voorkomen.

Volgens de Bomenstichting worden oude bomen steeds vaker door gemeenten gekapt. De afgelopen 10 jaar is een tiende van de monumentale bomen verdwenen.

De Bomenstichting had niet verwacht dat zoveel bomen verloren dreigen te gaan. Vooral uit de Randstad en het stedelijk gebied in Brabant kwamen meldingen. De stichting eist een beter bomenbeleid.

Soms moet een boom gewoon om. Te oud, onveilige situatie. Het probleem is tegenwoordig vaak dat gemeenten die een vergunning moeten afgeven te snel akkoord gaan met een verzoek om een boom om te mogen halen. Of er wordt niet bijtijds gedacht aan een alternatief. Als je vroeg genoeg maatregelen neemt, zijn grote bomen ook te verplaatsen.

Ik ben zelf wat dat aangaat behoorlijk sentimenteel. Ik kan het geluid van een krakende, omvallende boom niet aanhoren. En ondanks mijn protesten is er in onze tuin ook ooit een joekel omgegaan. Het was een snelgroeiende populier. We hebben daarentegen meer bomen geplant. Acht hoogstam fruitbomen, een bosje met dennen, eiken, lijsterbessen en nog wat struikgewas. Daarnaast vijftig meter inlandse haag.

Maar goed, dat was in ons vorige huis. Voor ons huis in aanbouw staat ook één joekel. Benieuwd wat daar mee gebeurt. Hij wordt nu in elk geval keurig beschermd tegen het bouwgeweld.

This Post Has One Comment

  1. Jawel, in Brabant en dan vooral rond Breda – Tilburg – de Belgische grens wordt in enorm tempo gekapt en wat blijft staan dusdanig opgekroond dat er van het boomeigen boommodel niets overblijft. Behalve de dieronteerdende bioindustrie verpest een deel van de Nederlandse bevolking ook in rap tempo ons landschap. Wie we niet zien zijn de handhavers, de milieupolitie, de AID en de andere manschappen waarop bezuinigd wordt. Kennelijk krijgen we als samenleving wat we ‘verdienen’.
    Help mee tegen de die illegale kap! Kappen met kappen bij vroege vogels.

Geef een reactie