Vandaag om 17.30 uur begint een speciale vergadering van Provinciale Staten (PS). Vandaag start de opvolgingsprocedrure van Maij-Weggen (foto, links) als Commissaris der Koningin (CdK). Nico Heijmans (foto, rechts) zit de vergadering voor.

Dat is omdat de vicevoorzitter van PS, Wim Thuis van het CDA, beoogd voorzitter is van de vertrouwenscommissie. Zowel hij als de CdK kunnen deze vergadering niet voorzitten. PS stellen een verordening vast die de zaken rond de vertrouwenscommissie regelt en daarna worden de leden van die commissie benoemd.

Als alles gaat zoals gepland ben ik dan samen met Wim Thuis (CDA), Mieke Geeraedts (VVD), Annegien Wijnands (PvdA) en Marusjka Lestrade (D66) lid van de vertrouwenscommissie.

Meteen na de PS-vergadering is er een persconferentie en daarna overlegt de vertrouwenscommissie met de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst. En vanaf dat moment zijn mijn lippen gesloten als een oester. Ook hier geen woord over wanneer er vergaderd wordt. Dat is me op het hart gedrukt.

Dat worden een spannende en leerzame vier maanden die ik tegemoet ga.

Na die vier maanden komt de vertrouwenscommissie met een voordracht van twee personen. In een geheime, besloten PS-vergadering kiezen Provinciale Staten dan de nummer één. Die wordt bekend gemaakt en voorgedragen aan de Kroon (= de ministerraad en de koningin). Die volgen dan normaalgesproken de voordracht van PS.

De minister heeft immers al een voorselectie gemaakt van geschikte kandidaten waar wij als vertrouwenscommissie de gesprekken mee voeren. In oktober is dan het afscheid van Hanja Maij-Weggen en daarop volgend de officiële benoeming van de nieuwe CdK.

Geef een reactie