IDOP’s in West-Brabant

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle Statenleden waren uitgenodigd een keer mee op pad te gaan met Gedeputeerde Brigite van Haaften op haar IDOP-tour. Gisteren was ik mee naar Genderen, Eethen en Waspik in West- en Midden-Brabant.

Het was al de tweede keer dat de sneeuw roet in het eten gooide. Speciaal een uur eerder aanwezig voor vertrek op het provinciehuis bleken sommige medereizigers vast in het door de sneeuw geteisterde verkeer (anderhalf uur over de afstand Oss-Den Bosch doen is aan de lange kant).

Brigitte van Haaften

Gedeputeerde Brigitte van Haaften (CDA).

Een gezelschap met de Gedeputeerde, een legertje ambtenaren en enkele Statenleden ging luisteren wat er met het geld van de provincie (aangevuld met gemeentegeld) was uitgedacht en uitgevoerd van de Integrale Dorps Ontwikkelingsplannen (IDOP’s).

Kleine kernen konden plannen indienen die verplicht (en onderbouwd) worden gedragen door de gemeenschap om hun dorpen leefbaarder te maken.

In Genderen (gemeente Aalburg) zaten de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester en twee wethouders) en inwoners van Genderen, Meeuwen en Veen klaar in het Genderse dorpshuis om hun plannen toe te lichten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanwege de late start was het programma al ingekort, maar de kou zorgde er ook voor dat het wandelen in enkele dorpskernen geschrapt werd. In Waspik (gemeente Waalwijk) kregen we uitleg over drie projecten. Terugkerend thema is het draagvlak voor alle plannenmakerij onder de bevolking. Elke IDOP doet dat weer anders.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elk bezocht project kreeg een blik van erkenning (al ik het goed onthouden heb. Een blik met wenskoekjes. Het was leuk om eens een ander beleidsterrein van de provincie te verkennen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

This Post Has One Comment

  1. Een dag eerder (1 december) waren wij ook op pad met Brigitte van Haaften en haar gevolg in het kader van de IDOP. In Heerle en Achtmaal werden we, ons ondanks de snerpende wind, sneeuw en kou, warm onthaald. Burgemeester, ambtenaren en een groot aantal vrijwilligers en zelfs in Achtmaal een heuse fanfare zorgen er voor dat de kou snel vergeten werd.
    Gezien het enthousiasme waarmee de mensen in de kleine kernen zich inzetten, hoop ik dat de IDOP zeker een gevolg kan krijgen.

    Gonny Andreas,
    SP Statenlid, (West)Brabant
    SP Raadslid, Bergen op Zoom

Geef een reactie