Vanochtend had ik een afspraak die voortvloeide uit het symposium van afgelopen juni over homo-emancipatie in Brabant. Twee mensen van Movisie vroegen of ik met hen in gesprek wilde over versterking van de homobeweging in Brabant.

Tom Brouwers en Peter Dankmeijer waren bereid naar Den Bosch te komen en zo zat ik in hetzelfde etablisement als anderhalve maand geleden (gesprek over zonne-energie). Lekker dicht bij huis en voor de treinreizigers zo van de roltrap naar binnen.

Peter ken ik nog van vroeger, als ik me niet vergis hebben we wat COC-congressen meegemaakt. Hij als afgevaardigde voor Amsterdam, en ik voor Den Bosch en Oss. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandige en ook nog bij Movisie. Tom Brouwers is ook een oude bekende, was onder andere actief voor SP en Outway en liep stage bij Movisie.


En nu aan de slag… 

Maar om tot een goed provinciaal homo-emancipatiebeleid te komen is een sterke homobeweging nodig. En die gaat ook in Brabant gebukt onder een gebrek aan vrijwilligers en kennis om met de nieuwe werkwijzen van gemeenten om te gaan.

Het was interessant om te horen hoe Movisie nu enkele clubs begeleidt en ze zo meer inzicht verschaft in wat ze nu feitelijk doen en hoe ze zich verkopen. Of vergeten te verkopen, kun je beter zeggen. We hebben afgesproken gezamenlijk de homo-, bi- en transgenderorganisaties nogmaals bij elkaar te brengen om verder te praten over hoe de beweging te versterken en te professionaliseren.

Dat zal in september plaatsvinden. In oktober ga ik de provinciale politiek op een andere manier benaderen om zo de problematiek onder de aandacht te brengen. En zo moet het allemaal goed komen. Of een beetje beter om te beginnen.

This Post Has One Comment

 1. Hoi Ron

  dit is een thema dat me als directeur van Nijmegens Villa Lila na aan het hart ligt. Zie ook mijn blog op de COC Hyves (vernieuwingen in de onderwijsstrategie).

  Grappig: Tom Brouwers heb ik een jaar geleden ongeveer leren kennen toen we deelnamen aan een Gay Krant ronde tafelgesprek met Frank van Dalen.

  Hij heeft begin dit schooljaar een snuffelstage gehouden bij de Villa vanuit zijn CMV opleiding. En daarna gespeeld bij onze theatergroep Spunky die eind juni een nieuw stuk van onze lokale homo-schrijver Frank Rieter -so you wanna be a homo- gespeeld hebben. Op onze site vind je meer info over ons stage-beleid (gebrek aan vrijwilligers? niet meer zo erg na verjonging en professionalisering).

  Daar ook meer over onze multiculti activiteiten (tegengif tegen de verrechtsing van holebi beweging, solidarisering met allo-organisaties, e.d.) Overigens kijken we in deze zelf naar COC’s Den Haag, Leiden en Rotterdam.

  En ik moest gniffelen bij het kiekje bij je blog. Ik heb jaren geleden in België presentaties gegeven over Villa Lila. En die hebben bijgedragen aan de oprichting van het Roze Huis in Antwerpen, Casa Rosa in Gent en het Nieuwe Huis in Hasselt. Grappig dat het zo via een omweg… terugkeert. Maar het zegt ook iets over ons (in de Villa, bedoel ik). Wat doen wij fout? Input is welkom.

  Groet

  Helm

Geef een reactie