Hiv-virus wordt sterker

Veel te doen weer over hiv, gisteren NOVA gemist. Nieuws t.o.v. gisteren: het virus wordt sterker.

Klik op de afbeelding voor de laatste aflevering (ik vermoed dat er morgen automatisch een recentere aflevering onder hangt).

Van novatv.nl:

Het virus dat hiv veroorzaakt wordt sterker en verspreidt zich sneller. Dat concludeert Frank de Wolf, directeur van de Stichting HIV Monitoring in NOVA.

Besmetting
De onderzoekers zijn er achter gekomen dat de hoeveelheid virus in het bloed vergeleken met tien jaar geleden is gegroeid. Dat kan betekenen dat het virus sterker wordt. Er zijn in Nederland negenduizend mensen die niet weten dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Zolang iemand geen medicijnen slikt, blijft dat sterke virus aanwezig. Volgens De Wolf zit hier het grote gevaar. “Ze slikken geen medicijnen en dus groeit nu de kans dat zij anderen besmetten met het agressievere virus.”

Testen
Bovendien kunnen ze zelf ook nog eens eerder ziek worden doordat het virus sterker is. “Er vindt een selectie in het virus plaats doordat we behandelen met medicijnen. Het sterkste virus blijft over”, aldus De Wolf. Hij vindt dat mensen zich eerder moeten laten testen. Ook zouden mensen die besmet zijn, direct na die diagnose moeten beginnen met medicatie. Nu duurt het soms jaren voordat iemand medicijnen gaat slikken.

Geef een reactie