onzin_is_besmettelijk_kop

Zo doe je dat als een aartsconservatieve (Belgische aartsbisschop) onzin uitkraamt. Je slaat ludiek terug. Dat deed de Vlaamse holebivereniging Çavaria met een mooie posteractie.

VVL8030111•CAVARIATOP zizo-300x220.indd

Aartsbisschop Léonard noemde hiv een soort “immanente gerechtigheid als gevolg van promiscue gedrag”. Çavaria onderneemt actie naar aanleiding van deze stigmatiserende en ongehoorde stelling. De koepel verspreidt een affiche van Léonard, waarop de man zoet gehouden wordt met een fopspeen die eigenlijk een condoom is.

Mieke Stessens: “Hiv is een zeer reëel probleem binnen de homogemeenschap. 1 op 20 Belgische homo’s zou seropositief zijn en bovendien kent 1 op 3 homo’s zijn eigen serostatus niet.”

Volgens çavaria heeft de holebigemeenschap een doordacht aidsbeleid nodig met preventie voor deze specifieke doelgroep, én solidariteit. “Enkel door solidariteit met hiv-positieve mensen kan deze problematiek weer bespreekbaar worden binnen onze gemeenschap. Een aartsbisschop die verklaart dat promiscue mensen hiv aan zichzelf te danken hebben, is het laatste wat onze gemeenschap nodig heeft”, aldus Stessens.

“Onzin is besmettelijk”. Met deze slogan maakt çavaria duidelijk dat de aartsbisschop zijn onzinnige uitspraken beter voor zichzelf zou houden. Çavaria roept iedereen op om de affiche te verspreiden via alle mogelijke sociale media en om ze als poster aan het raam te hangen.

Geef een reactie