Hiv-vaccinatieproject: weer lage weerstand
hiv weerstand CD$

Voor het Hiv-vaccinatieproject val ik weer onder een vier-wekelijkse controle (CD4-cellen wat hoger), kreeg ik de bloeduitslagen telefonisch: gemengde gevoelens.

Ik heb gemerkt dat er relatief veel reacties komen op berichten over mijn gezondheid en het Hiv-vaccinatieproject. Dat doet goed, want het waren allemaal meelevende woorden. Het aantal reacties is vaak een indicator voor de mate waarin stukjes gelezen worden. Gelukkig ga ik nu om de vier weken op controle, dus ik kom er ook wat minder vaak op terug.

Hiv-vaccinatieproject: CD4-cellen weer kritiek

Even om op te frissen: Bij de andere deelnemers aan het onderzoek daalde de weerstand ook en steeg de virale lading eveneens. Het verschil was dat mijn weerstand sneller en lager daalde dan bij de anderen. Twee weken geleden was mijn weerstand gelukkig gestegen van 290 naar 450 CD4-cellen. Dat was mooi nieuws, maar één zwaluw maakt nog geen zomer is weer eens gebleken. Om met het goede nieuws te beginnen, de virale lading is voor het eerst sinds maanden onder de grens van 100.000 gezakt, namelijk 60.000. Ook de CD8-cellen waren gedaald wat een rustiger beeld gaf volgens mijn internist. Het slechte nieuws was dat mijn weerstand weer bijna terug bij af was: van 450 naar 310 CD4-cellen.

Dat laatste stemt me wat somber. Volgens de internist zou dit de omslag kunnen zijn, het virus vermindert en de CD8-cellen ook. Maar eenzelfde verhaal hoorde ik toen vorige keer mijn weerstand steeg, en zie nu eens. Het zal wel een verhaal van lange adem zijn, met nogal wat schommelingen. Het is natuurlijk ook de eerste keer dat dit vaccin op mensen wordt uitgetest, dus de onderzoekers kunnen niet alles weten. Vandaar dat ik ook nog steeds het geduld heb kunnen opbrengen. Met in het vooruitzicht een jaar of anderhalf zonder pillen. Er zit dus niets anders op dan afwachten. Drie weken nog en dan mag ik weer naar Rotterdam.

Geef een reactie