Wat ik zelf al voel en ook ondervind, is nu eens opgeschreven, in het Parool. Hiv en de hiv-medicatie zorgen ervoor dat je sneller veroudert. En meer ‘opbeurend’ nieuws.
Ik zet hieronder maar even integraal neer wat ik van hivnet.org heb geplukt (die hebben het weer van het Parool), waar overigens ook iets in de weekendbijlage heeft gestaan.
Vanaf heden dus a.u.b. geen dooddoeners meer aan mijn adres als “Iedereen wordt een dagje ouder, jij dus ook” en meer van dat soort vrolijks. Die opmerkingen helpen niet echt als je nog geen 70 maar wel al te vaak moe en krakkemikkig bent.
Er start nu een onderzoek dat de bevindingen wetenschappelijk moet staven. Maar goed, het artikel:
Hiv & veroudering
AMSTERDAM – De behandeling van infecties met het aidsvirus lijkt tot snellere veroudering te leiden. Artsen signaleren een toename van hart- en vaatziekten, botontkalking, chronische nier- en leverschade en bepaalde vormen van kanker zoals long-, maag-, darm- en anuskanker.
Op hersenniveau zou de huidige hiv-behandeling vooral het cognitieve deel aantasten, waaronder het geheugen. De GGD en het AMC zijn daarom deze maand een onderzoek begonnen naar de effecten op lange termijn van hiv. Daarin worden 45 plussers met hiv vergeleken met leeftijdgenoten zonder het virus.
Volgens Peter Reiss, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de complicaties bij de behandeling van hiv-infecties, blijken het virus en het defecte afweersysteem op den duur ziekten te veroorzaken die daarvoor vooral met ouderdom werden geassocieerd.
Inmiddels is een kwart van de mensen met hiv vijftigplus, en vijf tot tien procent is ouder dan zestig.
Door de goede behandelingsmogelijkheden kan het virus zover worden teruggebracht dat het nauwelijks nog traceerbaar is. Aids is een chronische ziekte geworden.
Reiss: ”Het succes van de behandeling gaat ons voor nieuwe problemen stellen. Aan de andere kant kunnen nieuwe ontdekkingen nieuwe inzichten opleveren in verouderingsprocessen.”
Steeds duidelijker wordt dat hiv, al dan niet behandeld, een grote risicofactor is voor hart- en vaatziekten, net als roken en ouderdom. De kans op botkanker lijkt drie tot vier maal hoger. Het risico op sommige soorten kanker verdubbelt.
Een verklaring kan zijn dat ook bij goede behandeling van hiv het afweersysteem actiever blijft dan bij mensen zonder hiv, zegt Reiss.

Persbericht Hiv Vereniging
Om niet helemaal negatief af te sluiten deze nabrander (komt net binnen), een persbericht van de Hiv Vereniging:
aidsaids-cocktailaidsvirusAMCGGDHAARThivhiv-remmersouderdomskwalenouderdomsverschijnselenPeter ReissUvAverouderingLevenssituatie van mensen met hiv
sterk verbeterdDe levenssituatie van mensen met hiv is de afgelopen jaren sterk verbeterd, zo blijkt uit onderzoek onder 587 hiv-positieven waarvan de uitkomsten worden gepresenteerd op het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks op Wereld Aids Dag (dinsdag 1 december) .
56% geeft hun eigen gezondheid het rapportcijfer 8 of hoger en slechts 10% geeft zijn of haar gezondheid een onvoldoende. 52% is eigenlijk nooit of amper ziek geweest vanwege hiv of hiv-medicijnen. De tijd is voorbij dat mensen met hiv vier tot zes keer per dag handen vol pillen moesten slikken. 71% van de mensen die de combinatietherapie volgt hoeft nog maar één keer per dag medicijnen in te nemen; 63% slikt hooguit drie hiv-pillen per dag. 71% is het gebruik van hiv-medicijnen meegevallen. Vanwege deze sterk verbeterde levenssituatie presenteert de
Hiv Vereniging bij het Nationaal Congres de voorlichtingsgids positief leven, voor mensen die net de diagnose hebben gehoord.
Robert Witlox, directeur Hiv Vereniging Nederland: “Het huidige voorlichtingsboekje Jouw leven met hiv is acht jaar oud. We kregen steeds meer signalen dat het een te somber beeld geeft van het behandelingsperspectief en van wat men kan verwachten van het leven met hiv. We vinden het belangrijk om goede, up-to-date informatie te verstrekken aan mensen die net de diagnose hiv te horen hebben gekregen: veel mensen kennen dan niemand met hiv in hun omgeving waar men zich aan kan spiegelen en hebben zelf een verouderd beeld van de levenssituatie met hiv. Terwijl uit ander onderzoek inmiddels is gebleken, dat ook de levensverwachting van mensen met hiv sterk is gestegen, denken mensen vaak nog, dat je met hiv veel korter zult leven en veel te maken zult krijgen met ziekte.”
Positief leven is een ‘hiv voor beginners ’-gids: de gids bevat basisinformatie in begrijpelijke taal over alles wat er op je af komt als je te horen hebt gekregen dat je hiv hebt. Positief leven heeft een eigentijdse vorm. De voorloper was zwart-wit, maar positief leven is full colour en bevat tal van verwijzingen naar websites en brochures waarin men meer kan lezen over specifieke hiv-gerelateerde onderwerpen. Positief leven bevat interviews en quotes van twaalf zeer uiteenlopende mensen met hiv:
“Het kwam wel heel onverwacht dat ik nu ineens de hoofdprijs had” Robin (24)
“Het is lang niet zo erg als ik dacht” Gary (34)
“Ik mocht mijn baby geen borstvoeding geven” Saskia (35)
“Mijn pleegmoeder heeft me geleerd om open te zijn over mijn hiv” Brenda (14)
“We zijn door het virus aan elkaar verbonden” Floor (37)
Op het moment dat mensen de diagnose te horen krijgen, moeten ze de keuze maken met wie ze dat delen of niet. Als je het eenmaal hebt verteld, kun je dat niet meer terugdraaien. In positief leven staan alle mogelijke argumenten om het te vertellen én de argumenten om het voor je te houden duidelijk op een rijtje.
Robert Witlox: “Positief leven is geen medische spoedcursus hiv, maar na het lezen ben je wel goed op de hoogte van de relevante kennis over de behandeling van hiv. Als je hiv hebt, hoef je niet alle namen van hiv-medicijnen te weten, maar het is wel van belang dat je bijvoorbeeld weet dat je je mogelijkheden voor de toekomst niet beperkt als je overstapt op andere hiv-medicijnen terwijl je oude medicijnen nog goed werken. Dat maakt dat je niet onnodig blijft doorlopen met vervelende bijwerkingen.”
Ouder worden met hiv
Robert Witlox: “Geen misverstand: ondanks de verbeterde levenssituatie en de verbeterde levensverwachting kun je maar beter voorkomen dat je hiv oploopt. Er is nog lang niet alles over bekend, maar het lijkt erop dat naarmate je met hiv ouder wordt, je een grotere kans hebt om bepaalde ziektes te krijgen. En het lijkt erop dat je met hiv op jongere leeftijd ouderdomsziektes kunt krijgen. Daarom hebben we in positief leven een apart hoofdstuk over ouder worden met hiv opgenomen.”Mensen met hiv kunnen positief leven vanaf januari gratis krijgen in het ziekenhuis waar zij behandeld worden voor hiv of bestellen bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging: 020-6892577.
Positief leven wordt tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks op 1 december in de Rai te Amsterdam gepresenteerd.
Het onderzoek is uitgevoerd door het in hiv gespecialiseerde bureau Volle Maan in samenwerking met Hiv Vereniging Nederland, het Aids Fonds en enkele andere organisaties. Het onderzoek bestond uit drie groepsinterviews en individuele interviews, waar bij elkaar 44 respondenten aan deelnamen, en een uitgebreide vragenlijst, die online en schriftelijk is verspreid door de Hiv Vereniging, ziekenhuizen die hiv behandelen en een aantal apotheken.
Monique
23 november 2009Heftig!