Hiv-explosie in Cambodja

Een hiv-explosie in Battambang:  een nep-arts heeft met besmet medisch materiaal het halve dorp geïnfecteerd. 

Nieuws: zeker 119 slachtoffers

Inmiddels is het aantal hiv-positief getesten al opgelopen tot 119, volgens één arts zelfs tot 140 en hoor ik dat er ook onderzoek gedaan wordt in Kampong Cham. Dit laatste hoorde ik van een vriend, maar heb ik nog niet bevestigd gezien in de media.

Bij één familie testten 15 van de 16 familieleden positief. Zie hier de laatste artikelen uit de Phnom Penh Post en de Cambodian Daily. De nep-arts heeft inmiddels toegegeven voor elke 2 à 3 patiënten één injectienaald gebruikt te hebben.

Kop in het zand

Van een hiv-explosie mag je wel spreken als rond de honderd van de 400 dorpsbewoners besmet blijkt met het hiv-virus. Tot ongeloof van de premier die zelfs na de tweede testronde vertelde dat hij met 99% zekerheid niet geloofde dat het aids is. En ook: hoe kan een 80-jarige nu met hiv besmet raken? (u weet het verschil tussen hiv en aids wél, hoop ik?)

De uitdrukking ‘onwetendheid doodt mensen’ is wel eens gebruikt in verband met hiv, maar hier geldt dat een minister-president openlijk de medische testen van internationaal erkende instituten in twijfel trekt, hiv verwart met aids, een minister van volksgezondheid die sokken uitdeelt aan de boze en verwarde getroffenen. Dit is erger dan onwetendheid, dit is bewust de zaken ontkennen, verdraaien, uit angst voor gezichtsverlies. Lees zelf in de Cambodian Daily en de Phnom Penh Post (beiden in het Engels).

Weer: armoede

Het is niet een exclusief probleem in de afgelegen dorpen in provincies ver weg van de hoofdstad. Ook in Phnom Penh is het schering en inslag dat men onbevoegde artsen consulteert, uit geldgebrek maar meteen naar een louche apotheek gaat. En dan maar hopen dat je een adequate diagnose krijgt (zelden) en echte pillen (vaak niet). Nu is het placebo-effect ook niet onbekend hier, of men maakt zichzelf wat wijs uit zelfbescherming.

Maar goed, het gebruik van anti-biotica is hier torenhoog, en het foutief gebruik ook. Afmaken van een kuur bijvoorbeeld. Gevolg is (denk ik, ik ben ook geen arts) dat je massa’s mensen de hele dag naar hoort kuchen hier. Kan ook aan de airconditioing liggen natuurlijk.

Tegen beter weten in zeg ik vele ex-pats na in goedbedoelde adviezen: doe gewoon eens een paar dagen niks als je niet lekker bent. Vaak gaat het vanzelf over. En van een kliniek kom je in Cambodja vaak zieker thuis dan dat je er naartoe ging.

Hiv-explosie

Kampong Cham - Cambodia

Maar in Battambang is het zaakje danig uit de hand gelopen. De onbevoegde arts en zijn zoon konden jarenlang hun gang gaan, want ze waren goedkoop. Naar het schijnt lag de omgeving van hun huis bezaaid met gebruikte medische hulpmiddelen. Een keer wat anders dan pet-flesjes en ander kunststof afval.

Na het aanbrengen van talloze infusen, zetten van injecties en zo de eerste golf van besmettingen in gang gezet, is het virus waarschijnlijk ook op natuurlijke weg verspreid. Want ook op het platteland doet men aan sex.

Het is een ongekend drama, en ook na de derde ronde van testen, waarbij onder andere het Institut Pasteur een grote inspanning leverde, bleken 89 van de 90 opgedraafde dorpsbewoners weer – of nog steeds – hiv-positief.

Het is goed dat de minister niet met een paar dozen pillen aankwam, dat zou echt snoepjes uitdelen zijn om met zijn eigen woorden te spreken. Maar sokken tegen de kou geven was natuurlijk ook een vreemde actie. Gelukkig zijn hiv-remmers gratis in Cambodja.

Internationaal is er nu ook aandacht voor de hiv-explosie in Battambang, zie hier een overzicht.

Meer onwetendheid

World AIDS Day 2014 - Phnom Penh
Condooms uitdelen op Wereld Aids Dag 2014 in Phnom Penh

Ook in de LHBT-gemeenschap in de grote stad heerst nog veel onwetendheid. Een beetje openheid mijnerzijds gaf een ontluisterend kijkje in de zielenroerselen van iemand die risico heeft gelopen. Ik noem uiteraard geen naam, maar dit hoorde ik echt van een vriend van me:

Als ik toch dood ga (aan hiv), dan laat ik me ook niet testen. Ik zie het wel als ik ziek word.

Deze jongen, niet bepaald de domste die ik tegenkwam hier, had dus geen enkel benul van het feit dat je met hiv-remmers niet eens ziek hoeft te worden. Dat het goed was om te testen, zodat iedereen die het wist aan de pil zou gaan en het virus zo een halt kan worden toegediend. Dat mensen die zich niet testen feitelijk het grootste gevaar lopen om anderen te besmetten. Niet degenen die braaf de pillen slikken. Hij gaat zich volgende week laten testen.

Ik sluit niet uit dat geloof in ‘karma’ een rol speelt, maar onwetendheid is de grote boosdoener hier. Meer lezend over karma zie ik dat het dan ook een verkeerde uitleg van karma is.

En denk niet dat dit exclusief voorbehouden is voor landen als Cambodja. Angst en onwetendheid komen ok in ons landje voor. Een soortgelijke ervaring had ik kort voor mijn vertrek ook in Nederland. Een 19-jarige jongen kwam pas tot inzicht nadat ik hem mijn hiv-status openbaarde en zo ook het gesprek met hem op een ander niveau kon tillen.

Laatste nieuws

Het laatste nieuws is dat er nog geen nieuws is. En ik probeer u echt niet aan het lijntje te houden. Maar morgen verloopt de datum die ik gesteld heb om nadere gegevens te verstrekken over het jaarverslag van de werkzaamheden van het Nood- & Studiefonds voor Hiv-positieve LHBT’s in Cambodja. Nog even geduld dus.

This Post Has 2 Comments

  1. Dat gezichtsverlies zal bij de autoriteiten wel een rol spelen, maar als ik de kranten lees dan lijkt me onwetendheid een belangrijk uitgangspunt bij hun beweringen. Ik hoeverre is simpele, correcte informatie over het verschil van aids en hiv, over de diverse besmettingsmogelijkheden, en over de feite elders algemeen beschikbaar? Is een internationale info-campagne nodig? De kwestie moet natuurlijk volledig buiten nationalistische en politieke strijdperken blijven. Dus: de internationale stand van zaken vanuit een strikt medisch-wetenschappelijk uitgangspunt. Iets om Boris Dittrich voor te spannen?

  2. Boris Dittrich schiet in actie als de lokale gemeenschap erom vraagt (eigen ervaring). En dat ging toen om een LHBT-kwestie hier. Dit is hiv/aids-kennis in het algemeen.

    Maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk.

Geef een reactie