Q-koorts & hiv (herzien)

Gepensioneerd hoogleraar medicijnen Ton Maassen van de Vrije Universiteit over Q-koorts en hiv-patiënten.

hivWoensdag in NRC, gisteren via de provinciale digitale knipselkrant ontvangen, maar niet on line gepubliceerd, dus hier ook matig geciteerd: Gepensioneerd hoogleraar medicijnen Ton Maassen van de Vrije Universiteit over Q-koorts en hiv-patiënten:

,,Het lijkt erop of het wordt doodgezwegen om landbouw of toerisme niet te schaden”, zegt gepensioneerd hoogleraar medicijnen Ton Maassen van de Vrije Universiteit. ,,Maar openhartige voorlichting lijkt mij gewenst, zeker voor mensen met een zwakke afweer, zoals dragers van het hiv-virus of mensen die een chemokuur hebben gehad.” Zelf, zegt Maassen, zal hij in ieder geval niet meer gaan fietsen in grote delen van Noord-Brabant.

En deze dan, van Peter Schneeberger, microbioloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch:

‘De bedrijfstak’ – met miljoenen varkens, kippen, koeien, geiten en schapen – vormt ,,een walhalla” voor ziektekiemen en dat heeft consequenties voor de volksgezondheid, zegt Schneeberger. De uitbraak van Q-koorts is niet los te zien van de enorme omvang van de Nederlandse veehouderij. De gevolgen daarvan spelen op meer vlakken: ,,Neem bijvoorbeeld het antibioticumgebruik bij dieren. Dat is voor boeren heel profijtelijk, want de dieren groeien harder en hebben minder last van ziekten. Maar het is een enorme belasting voor de volksgezondheid wegens de toename van resistente bacteriën, zoals de varkens-mrsa en salmonella.”

Toch maar even gebeld met de medisch deskundige van de Hiv Vereniging Nederland om te vragen waarom er wel een stuk voorlichting op de webstek staat over de Mexicaanse Griep en niet over Q-koorts. Waarschijnlijk is er geen relatie (voor zover bekend) tussen Q-koorts en hiv. Zeker niet En hier is het snelle (eersteals je weerstand voldoende is.

Maar daar zit het probleem. met name mensen die niet getest zijn en wel hiv hebben , weten vaak niet hoe beroerd ze er aan toe zijn totdat ze ziek worden. Dat wordt uitzoeken en later meer hierover berichten.

Ik heb in elk geval verzocht om een stukje op de webstek te plaatsen over de bekende feiten en eventueel de boodschap (Laat je testen!) uit te laten dragen door de Brabantse GGD’s en de Q-koortspoli van het Jeroen Boschziekenhuis Den Bosch. Want je weet maar nooit.

En hier is het snelle eerste (maar onder veel voorbehouden) reactie die ik ontving van de hiv Vereniging:

Een snelle speurtocht leert me dat er conflicting evidence is. Sommig onderzoek zegt dat er in het geheel geen verschil in deze is tussen hiv-positieven en hiv-negatieven ander onderzoek zegt dat hiv-positieven mogelijk vatbaarder zijn voor Q-koorts, maar als ze het krijgen de koorts even ernstig is en even goed behandelbaar. Bleek uit een onderzoek bij injecterende gebruikers die revalideerden in een gebied waar Q-koorts uitbrak.

Relatie met CD4-aantal (weerstand – RvZ) is mij onduidelijk, maar dat komt waarschijnlijk omdat dat niet goed is onderzocht. (Aannemelijk is dat er weldegelijk een relatie is).

Geef een reactie