Frank van Dalen vertrekt bij COC

Een kwartiertje geleden binnengekomen met een embargo tot, 21.30 uur: Frank van Dalen vertrekt als voorzitter van COC Nederland; missie volbracht.

Zojuist binnengekomen: het persbericht over het vertrek van de COC-voorzitter. Pikant detail is dat hij zich gaat richten op de VVD, daar waar iedereen ervan uitging dat Van Dalen actief zou worden voor Rita Verdonk (hij werkte in haar campagneteam). Wat je ook van hem denkt, hij heeft het COC wel weer op de kaart gezet en met zijn inzet de emancipatie van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders een grote dienst bewezen.

Helemaal onomstreden was hij echter niet. Een paar jaar geleden trad hij naast zijn functie als voorzitter ook in betaalde dienst voor COC Nederland. Een combinatie die niet door iedereen gelukkig werd geacht. Hieronder het persbericht:

COC-voorzitter Frank van Dalen vertrekt bij COC Nederland. De voorman maakte woensdag bekend zijn functie rond de zomer neer te leggen. Mijn missie is volbracht, zo licht hij toe. Drie jaar geleden luidde Van Dalen de derde fase van de homo-emancipatie in. “Homobeleid wordt nu door de hele maatschappij omarmd, waar drie jaar geleden niemand nog de noodzaak van actief homobeleid zag.”

Volgens Van Dalen is bereikt wat hij zichzelf bij zijn aantreden ten doel had gesteld. Onlangs presenteerde minister Plasterk de ambitieuze homo-emancipatienota, waarin voor COC Nederland een belangrijke rol is weggelegd. Het Openbaar Ministerie kondigde zwaardere straffen aan voor daders van homofoob geweld, prinses Máxima was recent aanwezig bij een homobijeenkomst en gemeenten tekenden convenanten om homobeleid op lokaal niveau vorm te geven. “Het fundament is gelegd”, stelt Van Dalen. “De trein is niet meer te stoppen, ook niet in orthodox-godsdienstige of etnische kring. Het wordt nu meer een kwestie van bijsturen of partijen bijstaan die om hulp vragen. Dat vraag om een ander type voorzitter.”

Van Dalen (39) trad in 2005 aan als voorzitter van de homobelangenorganisatie. Hij kondigde de derde fase van de homo-emancipatie af. De eerste fase was het bestrijden van wettelijke discriminatie, de tweede het bewerkstelligen van gelijke rechten. Van Dalen: “Ik wilde een actieve voorzet geven voor de derde stap: de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Want al hebben we inmiddels al enkele jaren gelijke rechten als hetero’s, dat is bij lange na niet hetzelfde als het hebben van een breed draagvlak voor gelijke behandeling van en uitgesproken solidariteit met holebi’s binnen de samenleving.” Het COC initieerde afgelopen jaren emancipatieprojecten op de werkvloer, op school, op het sportveld en in de zorg. “Door de inzet van velen is het onderwerp is doorgedrongen tot in de haarvaten van de samenleving. Dáár moet het beleid functioneren, niet op papier.”

De komende periode gaat Van Dalen zijn laatste grote opdracht als voorzitter invulling geven: het zoeken en inwerken van een geschikte opvolger die het stokje later dit jaar overneemt. “Iemand die met nieuwe energie kan voortbouwen op wat er de afgelopen jaren door zo velen is neergezet, zodat iedere homo, lesbo, biseksueel of transgender daadwerkelijk zichzelf kan zijn.” Van Dalen gaat zich richten op zijn investerings- en managementbureau en zal ook weer actief worden binnen de VVD.

Geef een reactie