Geld gestort

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 121 x bekeken

Emergency Fund positive MSM & TG

Vandaag ben ik met Virak naar het kantoor van CPN+ (Cambodian People living with HIV/AIDS Network) gegaan om het geld dat bij COC Noordoost Brabant is ingezameld te overhandigen. En wie geld brengt moet daarmee op de foto. Zo gaat dat hier.

Het geld wordt geoormerkt voor het Noodfonds voor seropositieve homo’s en transgenders. Een groep die in Cambodja ook zonder hiv niet altijd een leven hebben als wij. Maar met hiv ligt verstoting door familie op de loer en is een normale baan vinden nog moeilijker dan dat voor een ‘gewone’ Cambodjaan al is.

Hierdoor zien veel homo’s en transgenders met hiv weinig andere mogelijkheden dan als sekswerker aan de slag te gaan. Een gevaarlijk beroep, want prostitutie is verboden in Cambodja en de politie handhaaft niet alleen de wet, maar doet er vaak een flinke schep bovenop. Mishandeling en verkrachting zijn daarbij geen uitzondering.

Mensen uit de genoemde groep kunnen in noodgevallen een beroep doen op het fonds voor acute medische zorg, voedselhulp of geld voor onderdak. In het uiterste geval wordt een uitvaart betaald als niemand hier voor zorg draagt.

Geld kan nog altijd gestort worden op bankrekening 26 89 455 t.n.v. COC Noordoost Brabant o.v.v. ‘Cambodja’, dan zorg ik er persoonlijk voor dat het geld op de goede plaats komt. Het COC is een door de Belastingdienst erkende ANBI. Giften aan het COC zijn daardoor aftrekbaar van je belasting.

Morgen met de bus naar Kampong Cham (stadje Soeung) om het hoogtepunt van Pchum Ben te vieren. Zie vorig blog voor wat achtergronden. Er is al een ware volksverhuizing op gang gekomen, zoals bij elke belangrijke feestdag of -week.

Iedereen wordt uiteindelijk geacht zijn of haar voorvaderen in de geboortestreek te eren. Er dient geld meegebracht te worden om te geven aan familie. En omdat velen dat niet hebben is het roofseizoen weer tijdelijk geopend. Argeloze toeristen die met tasjes rondlopen of opzichtig met de iPad of dure laptop spelen lopen het grootste gevaar. Al 2 buitenlanders zijn bij een beroving neergeschoten.

Fatsoenlijke Khmer lenen geld als ze het niet hebben of vragen het zonder schroom aan buitenlandse vrienden. Die hebben immers dollars genoeg.

Om onverklaarbare redenen doet mijn mobiel internet het niet meer op mijn telefoon, en wifi is nog niet tot in Soeung doorgedrongen. Dus jullie moeten het waarschijnlijk weer een paar dagen zonder vers blog moeten doen.

Hieronder de foto’s die ik maakte van een aantal mensen uit de doelgroep voor bij een nog te verschijnen artikel. De video’s van de gesprekken (zonder veel bewerking en de vertaling is Engels met zwaar Cambodjaans accent), die zijn alvast hier te bekijken.

Sy ChaySy ChaySy ChayNutNutNut
LeaksmeyLeaksmyLeaksmySrey PovSrey PovSrey Pov
Srey SarSrey SarSrey SarVirakVirakVirak
MSM & TGMSM & TG

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.