N.a.v. het bericht in de krant, maandagavond op de fiets gesprongen en naar De Gruyterfabriek.
Ik was aangenaam verrast, en dan te bedenken dat het industrieel complex gered is omdat sloop aanvankelijk te duur was. Zo is in Den Bosch meer gespaard van de sloophamer omdat net op tijd iemand aan de bel trok. Denk aan de Binnendieze, nu een toeristische trekpleister.
De Verkadefabriek geldt als voorbeeld van een oud fabriekspand dat een tweede leven is begonnen. Filmhuis, theaterzaal, grand café en restaurant. Zo zalook de Gruyter Fabriek moeten uitgroeien tot een culturele hot spot. Beginnende bedrijfjes kunnen er aan ruimte komen, met nadrukkelijke aandacht voor kunstenaars en ondernemers uit de culturele sector. En met horeca.
Wij hadden thuis al gegeten, maar de vreugdekreetjes die enkele dames slaakten op het terras toen ze de kaart zagen waren veelbelovend. We vingen op dat het vlees biologisch was (bleek bij navraag ook zo te te zijn) en het voorgerecht van de dames was zo lekker dat we het allemaal mochten horen. Toen was ons bier op en hingen dreigende wolken boven ons. Op de fiets baar huis dus.
Op de heenweg zag ik onderstaand plaatje. Op die plek stond nog niet zo lang geleden een vervallen industriepand. Ook eentje met historie en wellicht potentie. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de oorzaak voor de puinhoop was. Brand of sloop? Op die plek moet ongeveer een extra spoorbrug en de fly over naar Oss van de Spoorwegen komen.
Wie het weet mag het zeggen, heb ik iets gemist?
's-HertogenboschateliersBIMcultuurDe GruijterDe GruyterDe Gruyter FabriekDen Boschfabriekenindustrieel erfgoedkunstkunstenaars
Reageren?