Een week lang Cambodja in het nieuws levert een waaier aan artikelen op: ratten op de barbecue; overvolle gevangenissen; overleden Khmer gerepatrieerd; het EU-handelsverdrag en wederom: Chinese invloed verandert Sihanoukville.
Overvolle gevangenissen Cambodja
Van de Vlaamse correspondent Kris Janssens (inmiddels een bekende op dit blog) een mooie bijdrage over een minder mooie kant van Cambodja: de overvolle gevangenissen. Hij maakte een reportage voor Deutsche Welle, die hier is te beluisteren (of klik hier als de audiospeler hieronder niet werkt):
Ratten als snack
Eens een noodzakelijke bron van voedingsstoffen tijdens het bewind van de Rode Khmer. Soms een plaag in de rijstvelden: ratten. Maar nu een gezonde snack in Battambang.
VIDEO: Rat BBQ – a cheap Cambodian snack considered “healthier than pork or chicken” and served fried with chilies or grilled pic.twitter.com/O5U7MSs097
— AFP news agency (@AFP) August 15, 2019
Het AFP-bericht lees je op Yahoo, klik hier.
71 dode arbeiders in 6 maanden
De afgelopen zes maanden zijn de lichamen van 71 overleden arbeiders uit het buitenland naar Cambodja gerepatrieerd, zo meldt de Phnom Penh Post op gezag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken:
“During the first six months, there were 71 bodies – 12 of whom were women and one child – that were repatriated. This excludes bodies that were cremated or not reported in the foreign country,” she said.
Lees het volledige verhaal hier.
Handelsovereenkomst Cambodja-EU op hakblok
Het is al weer even geleden dat ik over de EU-Cambodjaanse handelsovereenkomst Everything But Arms (EBA, alles behalve wapens) schreef (zie her). Kort gezegd: Cambodja kan onder EBA onder gunstige voorwaarden rijst en goedkoop geproduceerde kleding naar de EU exporteren.
Mits Cambodja aan enkele eisen op het gebied van mensenrechten en democratie voldoet. Helder: dat is niet het geval. De EU werkt zorgvuldig, maar stroperig en Cambodja doet er alles aan om de EU van de goede bedoelingen te overtuigen. Tevergeefs, zo lijkt het.
De vakbonden zijn ambivalent. Uiteraard zou ik zeggen. Maar de arbeiders in de kledingindustrie spelen ongewild een cruciale rol. Want de dictator zit niet te wachten op massapprotesten als gevolg van gesloten fabrieken.
Maar het is wél het inkomen van heel veel mensen dat hier op het spel staat. Wordt EBA ingezet als drukmiddel tegen de dictatuur? Laat de EU in februari zien dat pricipes overmensenrechten zwaarder wegen dan handel?
Lees je bij op Al Jazeera, klik hier.
Tankstation Siem Reap ontploft
Beelden zeggen meer dan woorden, gelukkig vielen er geen doden:
Onder de gewonden Cambodjanen en enkele buitenlandse toeristen, zo meldt de Phnom Penh Post alhier.
Opnieuw: China & Sihanoukville
Het kwam al eerder hier voorbij: de gevolgen voor de Cambodjanen van de enorme Chinese invloed. Deze worden momenteel het meest in Sihanoukville gevoeld, maar zal steeds verder uitbreiden.
Uit onverwachte hoek een reportage (de South China Morning Post) over de veranderingen van deze kustplaats die eens vooral door rugzaktoeristen werd bezocht.
BrusselCambodjaChinaEUgevangenisrattenSihanoukville
Reageren?