Cambodja: reiskoorts slaat toe

De Cambodja-reis start al in minder dan een maand. Dit keer bezoek ik – naast werk voor Untenu – andere Nederlandse projecten. De voorbereidingen zijn in volle gang. Bijgewerkt 28 januari (Sawasdeee).

Het Jaar van de Rat…

Jaar van de Rat

…begon niet echt lekker. Dat de laatste weken niet allemaal hallelujah waren hebben de vaste lezers wel gemerkt. Dit blog staat al weken klaar om gepubliceerd te worden. Naast bestuurlijke wijzigingen (wees gerust, alles is pais & vree bij Untenu) kreeg ik ook te maken met wat lichamelijke ongemakken.

Zo moest ik in allerijl op zoek naar een kaakchirurg die me ruim voor mijn vertrek zou verlossen van een pain in the mouth: een dooie kies begon op te spelen en was de oorzaak van een pijnlijke tandvleesontsteking. In Fransiscus Vlietland in Schiedam kon ik snel terecht en nu zit ik met hechtingen in mijn mond en lichtelijk verdoofd door de pijnstillers dit stuk te typen.

Naar Cambodja

De juiste vlag van Cambodja vinden voor boven dit blog was ook al een uitdaging, zoek de verschillen.

Dit keer kom ik Cambodja over land binnen. Eerst bezoek ik vrienden in Laos die op een eiland in de Mekong een gastenverblijf hebben. Dat voornemen heb ik al zo lang, maar telkens kwam er iets tussen, zodat ik het nu aan het begin van de reis heb  gepland.

Nederlandse Cambodja-projecten

Dit jaar ga ik op verzoek van de stichting op bezoek bij Nederlandse projecten in Cambodja – om ervan te leren voor Stichting Untenu. Tot nu toe heb ik al  met drie organisaties afspraken gemaakt: Stichting De Brug die projecten uitvoert in Kampong Chham en Takeo. Zij bieden armen- en ziekenzorg en dat heeft een raakvlak met het werk van Untenu.

Ook de Cambodia-Dutch organization richt zich op zorg voor zieken en op onderwijs, onder andere in Siem Reap. Onderweg van Laos naar Phnom Penh maak ik een tussenstop in Siem Reap.

De derde organisatie waarvan ik een project ga bezoek is Beetje Beter. Zij richten zich op kinderen en onderwijs in de hoofdstad Phnom Penh.

nabrander
Ik heb nog een afspraak kunnen maken met Stichting Sawasdee, welke is verbonden aan Don Bosco. Zij voeren aids-projecten uit in Cambodja. Maandag 27 januari kreeg ik groen licht om twee projecten van Sawasdee te bezoeken. Eentje in Sihanoukville, waar een pater Salesiaan een project leidt waarbij kinderen met hiv onderdak en onderwijs krijgen. Ze runnen er een hotelschool waar toeristen kunnen overnachten.

Daarnaast is er een uurtje rijden bezuiden van Phnom Penh een kinderdorp waar hiv-positieve kinderen in gezinsvervangende huizen opgroeien bij Cambodjaanse pleegouders. Ook daar mag ik naar toe.

Nederlandse wafels in Siem Reap

Vanuit Laos ga ik eerst naar Siem Reap waar ik niet alleen het project van Cambodia-Dutch ga bezoeken. Sinds een tijdje heb ik al contact met een Nederlander die daar een wafelbar exploiteert. Hij is geïnteresseerd in ons werk en wil de mogelijkheden bekijken om samen te werken.

Ik ben heel benieuwd of dat lukt, en naar de wafels natuurlijk.

Hoe het reisschema er ná Siem Reap uitziet weet ik nog niet. Mijn wens is om een keer Ratanakiri en/of Mondulkiri te bezoeken. Zoals zo vaak om een vreemde reden. Zo leerde ik bijvoorbeeld de band Cambodian Space Project kennen via het lied Mondulkiri. 

Mocht het er van komen, dan is Phnom Penh de volgende halte, waar ik ook een week of zes zal blijven. Vanuit Phnom Penh kan ik diverse projecten bezoeken en zal ik ook enkele dagen naar Battambang gaan om te spreken met de mensen van onze partnerorganisatie.

Het wordt een lang verblijf met een volle agenda. Maar dat zorgt er hopelijk voor dat de heimwee niet al te zeer toeslaat. 

 

Geef een reactie