Azië in Nederland

Half januari vertrek ik weer naar Azië – via Taipei naar Phnom Penh. Ondertussen leer ik steeds meer Cambodjanen kennen in Nederland en was er de eerste bijeenkomst van Chinese lhbti’s in Rotterdam. Af en toe voelt het alsof ik al daar ben.

Khmer les

Deze week zijn we begonnen met de jaarlijkse cyclus van jaarverslag-jaarrekening-begroting-werkplan voor Untenu. Dit alles na de drukke Wereld Aids Dag-activiteiten. Met behulp van vrijwilligers heeft de .nl-pagina nu een volledig eigen domein. Dit in verband met de doneerfunctie, die werkte niet goed op het subdomein.

Via dit blog kreeg ik een verzoek van een medewerker van bemoeizorg Oss, of ik een tolk kende voor een oudere Cambodjaanse dame. Gelukkig dat mijn webstek makkelijk te vinden is en dat ik inmiddels voldoende contacten in de Cambodjaanse gemeenschap heb. Via Facebook was snel iemand gevonden.

Gisteren had ik ook weer genoeg ruimte in mijn hoofd om de Khmer lessen op te pikken. De zoon van de leraar woont in Rotterdam, dus samen reden we naar zijn ouderlijk huis waar ik me in het klasje voegde. Leuk is dat ik aardig wat woorden ken, maar mezelf al die jaren enkel op spraak heb gefocust. Versta aardig wat woorden, maar zinnen kosten me echt meer tijd.

Het mooie is dat ik nu voor het eerst leer schrijven en de letters (het zijn er ‘maar’ 35 of zo) leer schrijven en uitspreken. Dat gaat dus van Ko, Kho (beide vanuit de  keel) naar Koo, Koo en Ngo, etcetera. Soms leer je ook van je medecursisten, want die wijzen me dan op de structuur waardoor het makkelijker te onthouden is.

En toen ik mijn eerste rijtje na twee weken pauze moest opzeggen was het in één keer goed! Jaloers was ik wel op het Nederlandse vriendje van de dochter van de leraar: die had het dictee bijna foutloos.

Klein Azië

’s Avonds was de eerste editie van het karaokefeest van Out & Abroad, van en voor lhbti’s uit Azië (voornamelijk Chinezen) in Rotterdam. De bezoekers kwamen tot uit België, wat de hoge opkomst verklaarde. Nieuwkomers en tweede en derde generatie door elkaar heen en ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Het was een kabaal, men zong lekker vals bij tijd en wijle. Ik was vanochtend dan ook helemaal schor van het ‘praten’. Maar het voelde even alsof ik in Azië was en niet in Rotterdam. En dat was leuk.

Ik vroeg of ik een foto mocht maken. Dat mocht, maar liever geen herkenbare gezichten omdat lang niet iedereen uit de kast was. Uiteraard respecteerde ik dat, dit resulteerde in de foto bovenaan dit blog. Een foto die bij lange na niet weergeeft hoe druk en bruisend het was. En toen de karaokewedstrijd begon, u raadt het vast, werd er in de rondte gefotografeerd en gefilmd dat het een lieve lust was 😉 .

Cambodjaanse verenigingen

En vanmiddag ga ik Stichting Untenu voorstellen aan de Cambodja-Nederland Vereniging (C-NV), één van de twee Cambodjaanse verenigingen in Nederland. C-NV heeft als thuisbasis Breda en de andere – Samaky – heeft Oss als basis. Naast het kennismaken wil men wat meer weten over de mogelijkheden om een eigen ruimte voor culturele activiteiten en Boeddhistische bijeenkomsten voor elkaar te boksen. Dat zal nog niet meevallen vrees ik.

Meak Bochea

De Cambodjaanse gemeenschap in Nederland is relatief klein, en dan zijn er ook nog twee verenigingen die beiden – zo vermoed ik – ongeveer hetzelfde doel nastreven. Samaky heeft ons uitgenodigd voor de Boeddhistische feestdag Meak Bochea. Dat maak ik mee terwijl ik in Cambodja ben. Zie hier foto’s van een paar jaar geleden, het is een soort offerfeest. Maar gelukkig heeft Untenu tegenwoordig meer vrijwilligers, dus dat komt wel goed.

Geef een reactie