Cambodja-nieuws: Khmer Riche

Cambodja: van Khmer Rouge naar Khmer Riche lijkt een grote stap, maar in Cambodja kan het. Dat en meer in het Cambodjaans nieuwsoverzicht.

Cambodja: van Rode naar Rijke Khmer

Dat nog niemand eerder op deze wrange woordspeling kwam: Khmer Riche (Rijke Khmer), verbaast me. Reuters dook in de handel en wandel van rijke Cambodjanen (Khmer dus) die aan het regime van Hun Sen gelieerd zijn. Hun Sen, die zoals bekend, deserteerde uit de Khmer Rouge (Rode Khmer), medeverantwoordelijk voor de genocide op het eigen volk.

Nu blijken naaste verwanten voor veel geld de Cypriotische nationaliteit gekocht te hebben. Verlaten de ratten het zinkend schip? Lees het op de website van  Reuters, klik hier. Mooi vormgegeven ook.

Cyprus: Not amused

Ondertussen is men op Cyprus ook wakker geworden en politici daar zijn op zijn zachtst gezegd not amused:

We have been ridiculed in the international arena. There is no excuse. (bron: Arab News)

Nu maar hopen dat de EU eens wakker wordt – ook Malta was afgelopen weken in het nieuws met de verkoop van paspoorten – want hierdoor hebben leden van de clan vrijelijk toegang tot de EU. Meer over Hun Sen en de EU verderop.

De buren berichten er nu ook over: Hun Sen relatives, cronies stash millions abroad  (bron: Bangkok Post).

One Night in Bangkok

Onder de lezers én bij luisteraars van VPRO’s Bureau Buitenland is Kris Janssens inmiddels wel bekend. Zelf ken ik hem uit Phnom Penh, hij besteedt als correspondent ter plaatse regelmatig aandacht aan LHBT-gerelateerde onderwerpen in Zuid-Oost Azi:e.

Afgelopen week schrok ik van een bericht van hem p Facebook: hij was in Bangkok onverwachts vastgezet omdat het regime aldaar lucht had gekregen van zijn voornemen een lid van de oppositie te interviewen. Voor Bureau Buitenland maakte hij deze reportage. Bezoek ook zijn webpagina, klik hier.

Beluister het fragment hier.

Straten aanleggen in Sihanoukville

Eindelijk goed nieuws uit Sihanoukville: de gemeente heeft ergens een flinke zak met geld gevonden en gaat kilometers aan straten opnieuw aanleggen. Want men wil een moderne stad zijn.

Het viel me eerder al op dat het openbare gebied geen gelijke tred hield met de private investeringen. De stad groeide door Chinese casino-investeerders uit zijn voegen, maar aan de straten en het straatmeubilair veranderde niets. Maar dat gaat nu veranderen, je leest het in de Phnom Penh Post.

Sihanoukville - Cambodia

Hun Sen in Europa

Terwijl thuis (in Cambodja wel te verstaan) het ene na de andere lid van de verboden oppositiepartij wordt opgepakt, reisde premier Hun Sen (u weet wel: voormalig Rode Khmer, thans Rijke Khmer) af naar Europa om daar drie Europese regeringsleiders te overtuigen van het democratisch gehalte van Cambodja. Dit uiteraard om steun te verwerven tegen het opzeggen van de voordelige regeling Everything But Arms (EBA). Lees ook het laatste blog hierover.

De EU is er nog niet uit, maar een beslissing is nakende en dus doet men er alles aan om dit te voorkomen. En welke landen bezocht Hun Sen? Wel: Hongarije, Tsjechië en Bulgarije. We gaan het beleven: zijn de warme banden met deze landen voldoende om het opzegen van EBA te blokkeren in de EU? Of is de EU belangrijker dan Cambodja voor Hongarije, Bulgarije en Tsjechië? Ik gok het eerste. Lees meer:

  • VODOn Tour’s Last Stop, Hun Sen Rejects Notion of Democratic Backsliding.
  • Khmer TimesHun Sen gains backing of three countries over EBA.

En lees hier wat het opzeggen van de bevoorrechte handelsrelatie kan betekenen voor Cambodjaanse bedrijven, en dat gaat ook om kleine bedrijfjes die op mikrokrediet een eigen zaak hebben geopend. Kortom: een duivels dilemma. 

Benieuwd of de EU naar de langere termijn kijkt en principes boven handel laat prevaleren.

Turks-Mexicaanse onderdaan uitgeleverd

Een Turks-Mexicaanse man is in Cambodja gearresteerd en uitgeleverd aan Turkije. De man zou de Mexicaanse nationaliteit bezitten en is door de Turkse inlichtingendienst iN Cambodja gearresteerd, las ik op Al Jazeera

Zijn vrouw deed een emotionele oproep op Facebook:

https://www.facebook.com/gracelalrinmawii.karaca.7/videos/107945347292448/

Het commentaar op zowel Turkije als op Cambodja is op Twitter niet van de lucht, klik hier. Geheel toevallig werd door beide landen op dat moment onderhandeld over een handelsakkoord.

 

This Post Has One Comment

  1. En wij ons best doen voor die andere 99,9%…

Geef een reactie