Brussel – 2 dagen in de stad

Brussel – 2 dagen in de stad

Ik ben met een goede vriend op stap geweest in Brussel. Ik heb het er tijdens het reces van genomen om wat vermoeiende, maar erg leuke dingen te ondernemen.

Centraal Station Brussel
En hier dan de reden van mijn blogverzuim van de afgelopen dagen. Die goeie vriend is Willy, toevallig ook Statenlid en sinds kort fractievoorzitter van de SP in de Overijsselse Staten.

Heel veel valt er niet over te schrijven. Veel lol gehad, lekker Belgisch bier gedronken. Op zaterdag in elk geval, zondag maar preventief geminderd. En natuurlijk een paar keer frieten gegeten, zoals ze alleen dáár gebakken worden (tip: bij Fritland naast het oude beursgebouw).

stationskunst
Stationskunst in Brussel Centraal.

Erg leuk was het taalfoutje dat Willy maakte. Bij een Thais eettentje waar zijn jas was  aangenomen en weggehangen stond hij na afloop wat hulpeloos te zoeken. Tegen de serveerster zei hij “Mon pantalon?” Gelukkig, na mijn correctie, kon de serveerster er wel om lachen. Eenmaal buiten bestierven wij het. En even later kregen we op straat weer de slappe lach. Alleen maar leuk voor ons waarschijnlijk.

Nog net op tijd, voor de zoveelste Belgische treinstaking uitbrak, konden we het land verlaten om op tijd weer in Nederland aan te komen. Op station Roosendaal gaat vandaag in de restauratie al een rookverbod in (iemand in Den Haag heeft bedacht dat dat op 1  juni in moest gaan). In België is het in restaurants al een jaar niet toegestaan om te roken. Voor mij persoonlijk een verademing.

Brussel - Bruxelles - Brussels - Belgium

Doorkijkje naar het stadhuis aan de Grote Markt.

Nog een tip. Brussel is een echte vergaderstad met al zijn instituties (Europees Parlement, NAVO en het Vlaamse, Brusslese en Belgische parlement). Hotels zijn dan ook duurder op doordeweekse dagen. In tegenstelling tot echte uitgaanssteden krijg je hier juist korting in het weekeinde. Héél goedkoop (voor wie absoluut niet op luxe is ingesteld) kun je overnachten in La Potinière (het heet nu anders) aan het Sint Goriksplein (Place Saint Géry), maar hier is hun telefoonnummer: 0032 (0)2 511 01 25. Iets uitgebreider ontbijt en ook eenpersoonskamers voorhanden in Le Maribeau aan het Fontainasplein, telefoon 0032 (0)2 511 19 72. Beide hotels liggen midden in het centrum van de stad op vijf minuten lopen van de Grote Markt en een kwartiertje lopen vanaf het centraal station.

Geef een reactie