Onnodig Engels: me myself and Brabant

De uitnodiging voor Brabantdag is in het Engels gesteld. Waarom? Tijd voor schriftelijke vragen.

Vanochtend heb ik maar weer eens vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Ik was zelf in alle staten toen ik de uitnodiging voor de vierde Brabantdag kreeg. Een dag voor Brabanders in België en Nederland met een uitnodiging geheel in het Engels. Waar is dat nu goed voor?

Toen dit initiatief ook nog genomineerd werd voor de taal-SOF van Stichting Nederlands, besloot ik toch maar om opheldering te vragen:

Geacht College,

Enige tijd geleden ontvingen wij de uitnodiging voor de 4e Brabantdag, of zoals de uitnodiging stelt: on Thursday the 30th of September 2010, government officials and entrepreneurs will meet for the 4th time in the heart of the European quarter in Brussels for the celebration of ‘Brabantdag’.  (zie ook www.4brabant.eu)

Niet voor niets staat ‘Brabantdag’ tussen aanhalingstekens, de Engelstalige ‘official’ of ‘entrepreneur’ begrijpt niets van die naam. Daar is iets op gevonden, want verderop in de uitnodiging heet Brabantdag plots ‘4brabant’: ‘4brabant.eu is organized for Brabanders proud to be in or near the capital of Europe’.

Ik wil niet kleinzielig doen, wetende dat Brabant een stipje op de mondiale kaart is, en er gemakshalve van uitgaande dat ook gemikt wordt op niet-Brabantse ‘entrepeneurs’ en ‘officials’. Maar uit de tekst blijkt dat de Brabantdag toch vooral bedoeld is voor Brabanders die trots zijn in of nabij de Europese hoodstad te zijn (ik vertaal maar even letterlijk).

Dit initiatief is inmiddels genomineerd voor de taal-SOF van Stichting Nederlands.

Vooropgesteld dat ik een warm voorstander ben van activiteiten die Brabanders aan beide zijden van de landsgrens bijeen brengen en bewust maken van hun gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur, heb ik toch enkele vragen aan uw college:

 1. Bent u op de hoogte van het feit dat het merendeel der Brabanders in Nederland en België als gemeenschappelijke taal het Nederlands hanteren met het Frans op een tweede plaats?
 2. Als de organisatie, waartoe ik ook onze provincie reken, Brabanders als doelgroep heeft, waarom zijn de uitnodigingen aan Nederlandstaligen in het Engels opgesteld?
 3. Wat is uw mening over het gebruik van het Engels in uitingen gericht op Nederlandssprekenden?
 4. Bent u bereid dit met onze Brabantse partners te bespreken?

Ron van Zeeland
SP-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant

Herinnert u zich deze nog?

 

 

This Post Has 3 Comments

 1. Prima dat je hier een punt van maakt. Dit is inderdaad volkomen van de pot gerukt, maar het erge is: het neemt hand over hand toe, en op een gegeven moment weten we niet meer beter. Wat ik alleen niet snap, is dat je blijkbaar pas vragen bent gaan stellen nadat deze brief voor de taal-SOF was genomineerd. Ook begrijp ik niet waarom je vermeldt dat Brabant maar “een stipje” op de wereldkaart is. Wat doet dat er toe? Brussel en New York zijn ook maar stipjes op de wereldkaart. Het is juist dat Calimerocomplex, dat telkens wijzen op onze eigen vermeende kleinheid en onbeduidendheid, dat ons uiteindelijk de das omdoet. Feit: het Nederlands is géén kleine taal. Het behoort tot het procent meest gesproken talen ter wereld. Dat wil zeggen: 99 van de 100 talen zijn kleiner dan het Nederlands.

 2. @ Paul Vinkenoog
  Ik was al kwaad toen ik de uitnodiging ontving, maar je maakt steeds een afweging (en je moet weten ik ben woordvoerder milieu, niet cultuur).

  Toen ik er weer mee geconfronteerd werd en zag dat Vlaams Brabant als aanstichter genoemd werd besloot ik toch vragen op te stellen.

  Om het niet te zwaar te laten worden heb ik licht cynisch melding gemaakt van mijn bewustzijn van het feit dat Brabant een stipje op de mondiale kaart is.

  Dit kan verkeerd uitgelegd worden idd. Ik wilde de kritiek voorkomen dat mij kleinzielige navelstaarderij verweten zou worden. Als Brabant moet je ook de blik naar de buitenwereld richten, maar dat wil niet zeggen dat je je eigen taal moet verloochenen op deze manier.

 3. Ron, prima actie van jou!
  Ik ben benieuwd naar het antwoord van de Provinciale Staten van Noord Brabant. Of heet dat college inmiddels: Provincial Executive Board of North Brabant?

Geef een reactie