Bio-industrie mag groeien

Geen regering met het CDA zonder een CDA-minister van landbouw. Mooie woorden over het milieu te over. Maar als het erop aankomt is het CDA nog altijd de partij voor de bio-industrie.

Partij voor de Boeren zou beter passen. Vandaag in dagblad Trouw het bericht dat de bio-industrie mag uitbreiden. En jawel de Brabant en Limburg krijgen de meeste mestrechten.

De reden is dit keer dat de mest steeds beter wordt verwerkt. De LTO helpt minister Verburg een handje door te stellen dat door de varkenspest al veel minder varkens worden gehouden dan tien jaar geleden. Houden zo zou ik zeggen. Als er al varkens bij kunnen, dan bij de biologische boeren. Trouw plaatst er ook nog een verneukeratief plaatje bij van blije varkens in de modder. De BMF stelt terecht dat de mest wel goed verwerkt kan worden, maar varkens stoten tijdens hun miserabele leven ook amoniak uit. Ook daar heeft het CDA een oplossing voor: luchtwassers.

Niet alleen wordt er alles aan gedaan om de bio-industrie uit het zicht te houden (niemand wordt enthousiast bij het zien van veel varkens in een kleine ruimte op een betonnen vloer), ook worden alle negatieve bij-effecten weggewerkt door middel van technische voorzieningen. Als je er geen last van hebt kan het (vindt het CDA).

Dan heb ik het nog niet over kippen gehad, ook daar krijgen we er meer van. Ik verwacht niet anders dan dat gedeputeerde Rüpp van harte mee gaat werken aan dit onzalige plan. Wordt vervolgd.

Ga eens kijken hoe het ook kan. Bij biologische varkensboer Hans en Anja Donkers uit Uden kun je op aanvraag een rondleiding krijgen. Ze hebben een prachtige webstek met een plattegrond van de verschillende verblijven van de varkens. www.kikis.nl

Geef een reactie