Door de griffie werd ik geattendeerd op de column van Jos Kessels in het Eindhovens Dagblad n.a.v. de uitspraken van de tweede man van Essent. Beetje hard, maar de moeite waard.

JOS KESSELS – Chantage

Al fietsend naar het station zag ik in mijn tas de giro-envelop heen en weer schuiven, met daarin de maandelijkse energierekening van Essent. Misschien had ik in plaats van een handtekening een kogel in de envelop moeten doen, maar ik had geen kogels en die kocht je ook niet zomaar bij de Hema.

Zojuist had ik thuis in de krant een interview met de tweede man van Essent gelezen, Rinse de Jong. Ranzig was een betere voornaam.

De capo luidde met veel geweld de noodklok, als de verkoop van Essent aan de Duitse smog-specialist RWE niet door zou gaan.

De provincie en gemeenten zouden voortaan kunnen fluiten naar hun centen, omdat de winsten dan noodgedwongen in Essent zelf geïnvesteerd moesten worden.

Dit dreigement was een onverwacht heldere rekening van een bedrijf dat onduidelijke jaarafrekeningen tot een kunst had verheven. Het doemscenario van de Essent-capo was niks anders dan smerige chantage.

De stoomcursus op Sicilië voor de Raad van Bestuur had in ieder geval vruchten afgeworpen. Geloof maar dat die Raad van Bestuur bij een overname van de Duitse smog-specialist een bonus wachtte waarmee iedere capo een kraakhelderblauw privé-eiland in de Schone Zuidzee kon kopen, compleet met bediening, maîtresses of loverboys, want bij die energiejongens wist je het maar nooit.

Intussen schoof de giro-envelop met het ingevulde Essent-afschrift in mijn tas heen en weer tussen de broodzak met witte boterhammen met paté en een supermarktzak met mijn agenda uit 2002 en een vervuilde Jack Nicholson-zonnebril, ongeveer even oud als de acteur.

Ik kon er dan geen kogelbrief van maken, maar besloot toch ranzige Rinse nog even te laten wachten op zijn centen.

Waar die toespeling (‘…bij die energiejongens wist je het maar nooit’) op de vermeende homoseksualiteit van de heren uit de top van Essent op slaat weet ik ook niet, maar het is heel vriendelijk dat Jos Kessels rekening houdt met alle wensen 😉

This Post Has One Comment

  1. Wat een raar stuk. Ik heb wel betere en geestiger kritische stukken gelezen. Ik vind dit echt een slechte en flauwe column.

    groetjes,
    Marusjka

Geef een reactie