Beleidsevaluatie gisteren


Normaalgesproken had ik mijn ontslagbrief al geschreven en was ik niet meer naar de vergadering van de commissie Beleidsevaluatie gegaan. Maar omdat een bemiddelingsgesprek met de PvdA-fractievoorzitter John Arkes afgelopen maandag niet doorging (Essent-overleg ging even voor), zat ik gisteren weer aan.

Gelukkig voor Annegien Wijnands, anders was ze het enige Statenlid van de commissie dat aanwezig was. Marusjka Lestrade van D66 heeft haar ontslag al ingediend, evenals Birgit Verstappen van de PvdD. Blijven (vooralsnog) over: De VVD, het CDA, de PvdA en SP. Maar zolang het CDA niet beweegt in deze kwestie, zit er voor mij niets anders op dan opstappen. Annegien Wijnands heeft in dat geval aangegeven dat de PvdA op zoek mag naar een vervanger.

Dit wordt waarschijnlijk een gemankeerde commissie en dat is heel jammer.

Onderzoek Jeugdzorg

Dit stukje zou eigenlijk moeten gaan over het onderzoek dat we gaan doen. Daar ging het gisteren ook over. Twee bureau’s hebben een presentatie gehouden en één daarvan sprfak mij bijzonder aan. Partners & Pröpper gaven aan dat ze bij het onderzoek naar de Jeugdzorg niet alleen met bestuurders en ambtenaren willen spreken, maar ook met cliënten en werkers in de zorg.

Ik heb nog aangegeven dat ik het belangrijk vind, dat daar waar de provincie extra geld steekt in het wegwerken van wachtlijsten in de Jeugdzorg, goed dooronderzocht moet worden of de kinderen en jongeren op ‘op die lijsten’ daarmee ook werkelijk geholpen zijn. En niet bijvoorbeeld voor ons als politiek onzichtbaar zijn verhuisd naar een wachtlijst bij een andere instelling.

Het was een openbare vergadering, maar voor de andere bureau’s die veel tijd en energie hebben gestoken in de offerte lijkt het me niet prettig om zo te vernemen wie het onderzoek gaat uitvoeren. Volgende week wordt de keuze definitief.

Opvallend vond ik wel weer dat bij een enkele offerte duidelijk werd dat (oud-)politici werkzaam waren bij de bedrijven. Ik heb even gegoogled van welke partij (één was er eerlijk over). De stand: 1x PvdA, 1x D66, 1x GL.

Tot slot ben ik nog even teruggekomen op de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen waar onze onafhankelijk voorzitter, professor Ben Hoetjes, op persoonlijke titel en ongevraagd meedeelde dat wat hem betreft de verordening op de cieBE niet aangepast hoefde te worden. Dat was niet bepaald namens de hele commissie gesproken. Ik was er in elk geval niet gelukkig mee – en dan druk ik me netjes uit.

Op de foto links Ben hoetjes en rechts Paul Ligthart, die veel werk had gemaakt (met hulp van de secretaris Helma van de Wiel) om alle offertes op een rij te zetten. Een hele klus, wat overigens ook voor het doorworstelen ervan gold.

Geef een reactie