Weigerambtenaren: COC-protest

Foto-impressie van COC-protest voor de Tweede Kamer in Den Haag vanochtend. De actie richtte zich tegen weigerambtenaren en vóór voorlichting op elke school. Hieronder een verslag.

Ik verklaarde mezelf al snel voor gek. Ten eerste moest ik nog vroeger op dan ik gewoonlijk al doe. Ten tweede bleek het KNMI de weerswaarschuwing vervroegd te hebben, maar toen zat ik al in de auto. De bliksemschichten waren boven de Haagse wolkenkrabbers te zien. Gelukkig was het nog droog toen ik me op het Plein bij het groepje demonstranten voegde.

Groepje, want wie kan er nu op een doordeweekse werkdag naar Den Haag voor een demonstratie. Maar het gaat om de aandacht die vooral de VVD nodig had, want onder druk van het coalitiebelang (en wellicht de SGP) wil die nu niet een motie steunen om de weigerambtenaar voorgoed uit te bannen.

Manja Smits (SP) & Vera Bergkamp (COC/D66)

Manja Smits (SP)

Woordvoerders over weigerambtenaren

Jeanine Hennis-Plasschaert (de woordvoerder homo-emancipatie van de VVD) kwam als eerste naar buiten om uit te leggen dat men vandaag niet, maar ik oktober waarschijnlijk wel een voorstel zou steunen om weigerambtenaren te verbieden (of een andere creatieve oplossing). De VVD kan lastig anders, dit is zó in strijd met haar liberale beginselen, maar een coalitie vermag veel.

Vervolgens was het de beurt aan Manja Smits van de SP, die dit keer i.p.v. Jasper van Dijk het woord had gevoerd in de Kamer. Zij maakte duidelijk dat de SP elk initiatief zou steunen die voorlichting op elke school – dus ook die op religieuze grondslag – mogelijk zou maken. Verder worden op één na alle moties gesteund, dus ook die tegen de weigerambtenaren, voor vergoeding van secondaire geslachtskenmerken bij transgenders en voor het uit de wet halen van de sterilisatie-eis voor transgenders die een sexe-operatie willen ondergaan.

2011: COC-protest

O.a. Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland)

Ook de discriminatie bij bloeddonatie zal over een tijdje tot het verleden behoren. Als de minister het niet oplost, tekent zich hier een Kamermeerderheid af (mét steun van de SP inmiddels).

Het was een nobel initiatief van COC Nederland, helaas door het ongelukkige tijdstip kreeg men niet veel volk op de been. Ook werden schijnbaar á l’improviste Tweede Kamerleden van de straat geplukt, dat overkwam in elk geval Ahmed Marcouch van de PvdA die langsliep en prompt de groep mocht toespreken.

Het leuke van een uurtje actievoeren op het Plein is dat je gelegenheid hebt om wat SP-volksvertegenwoordigers te spreken. Jasper van Dijk kwam langs en Senator Eric Smaling heb ik gesproken. En dachten we met 2 roze SP’ers te zullen staan, er waren er 4!  Al met al een productief uurtje en het noodweer reed ik weer voorbij (dat haalt me vandaag nog wel weer in).

En dan had ik ook nog tijd om naar de Vegetarische Slager te gaan, klik hier.

This Post Has One Comment

  1. Maar waarom uitstel?

    Sommige moties zijn al 10.000 miljoen keer uitgesteld.

Geef een reactie