AIDS2020 – ATLAS✺VIRTUAL dagelijkse talkshow in De Balie

AIDS2020 
ATLASVIRTUAL

Vanwege COVID-19 zijn AIDS2020 en HIV2020 deze week virtueel van start gegaan. ATLAS✺VIRTUAL zendt dagelijks om 18.15 uur een talkshow uit . Klik hier of op de afbeelding om naar de livestream te gaan. Donderdag was ik één van de gasten.

ATLAS✺VIRTUAL in De Balie

De hele conferentie is virtueel gegaan en dus is ATLAS2018 omgedoopt tot ATLAS✺VIRTUAL. Elke dag draait er een programma met portretten van mensen met hiv wereldwijd, óók uit Cambodja. Daarnaast zijn er gesprekken met eerder geportretteerden die via een videoverbinding zijn opgenomen. Ook hier iemand uit Cambodja, namelijk Seyha en zijn moeder. Toevallig (of niet) de familie waar mijn fiets gestald is.

Elke dag wordt ook een talkshow opgenomen n De Balie, die wordt drie maal daags uitgezonden (Nederlandse tijd telkens om 18.15 uur, 02.15 uur en 10.15 uur). Op donderdag ben ik te gast in de talkshow, met onder andere Dinah de Riquet-Bons.

Talkshow Atlas Virtual starts at 10:14′ from Les Enfants Terribles on Vimeo.

AIDS2020 of HIV2020?

Toen tijdens AIDS2018 in Amsterdam bekend werd dat San Francisco het Wereld Aids Congres in 2020 zou organiseren barstte de discussie los. En toen was er nog geen corona. De conferentie kent altijd een Global Village waar activisten uit de hele wereld en andere congresgangers elkaar kunnen ontmoeten. Organisaties kunnen zich presenteren.

Omdat veel mensen die tot de risicogroepen behoren de VS niet of heel moeilijk in zouden komen was de keuze vor San Francisco meteen al voer voor discussie. Een boycot zou de lokale beweging van mensen met hiv niet echt helpen. Anderzijds heeft een conferentie waar mensen die het aangaat uitsluit vanwege het beleid van het gastland ook weinig zin.

Er werd een tegenconferentie in het leven gerepen: HIV2020, te houden in Mexico.

En toen kwam corona en waren grote samenkomsten überhaupt taboe. De Vanaf deze week zijn beide conferenties dan ook virtueel te bezoeken. En dus kan je soms vanuit je luie stoel deelnemen. Soms, want ik begreep van moeder overste dat AIDS2020 voor deelname aan de virtuele workshops hetzelfde bedrag wordt gevraagd als zou je in levende lijve deelnemen.

Moeder overste had zelf ook een projectvoorstel, waarvoor ik eerder tevergeerfs naar Amsterdam afreisde, zie hier.

Geef een reactie