Hiv & botten: een nieuwe studie onder gebruikers van TDF- en TAF-houdende hiv-remmers lijkt aan te tonen dat osteoporose omkeerbaar is.
Alles op een rij over hiv & botten in dit dossier, klik hier.
Hiv & Botten
Hiv & botten: het blijft – voor sommigen – een euh…. hoofdpijndossier. Ik schreef eerder al over TDF en TAF (de ‘slechte’ en de ‘goede’ Tenofovir). Klik hier voor de betreffende blogs.
Nu is er een studie gedaan onder mensen met hiv van 60 jaar en ouder die al een tijd hiv-remmers gebruiken, de studie keek mt name naar het effect van TAF (‘de goeie’) op de botdichtheid. Osteoporose (botontkalking) is een bekende bijwerking van ‘de foute tenofovir (TDF).
De resultaten zijn positief: botontkalking is omkeerbaar zo blijkt. En dat is goed nieuws, zeker voor oudere mensen:
Deze studie toont voor het eerst aan dat botverlies omkeerbaar is bij mensen met hiv van 60 jaar of ouder – d.w.z. mensen met fysiologisch verminderde botmineraaldichtheid.
Mijn vraag is dan onmiddellijk: geldt dat ook voor verminderde botdichtheid als gevolg van medicatie (TDF in dit geval)? Ik heb (rechtsreeks) verhalen gehoord van mensen met hiv die zijn overgestapt van TDF op TAF-houdende hiv-remmers waarbij de botdichtheid ook verbeterde. Maar dat is geen wetenschappelijk onderzoek.
TAF; niet alleen halleluja
Het zou natuurlijk al te fijn zijn als TAF alleen maar de goede fee uit zou hangen. Helaas kwamen ook nadelen aan het licht bij deze studie. Zo zorgt TAF voor een hogere concentratie van lipiden (vetten). En die verhogen het cholesterolgehalte waardoor de kans op hart-en vaatziekten weer kan toenemen.
De onderzoekers achten de voordelen echter groter dan de nadelen van TAF:
Het belang van een kleine toename van lipiden op de cardiovasculaire gezondheid en de uitkomsten kan worden gecompenseerd door de andere belangrijke problemen die worden opgemerkt met TDF, zoals mogelijke niereffecten en verminderde minerale botdichtheid.
Andere positief effect gemeten bij mensen die over waren gestapt naar TAF was een verbeterde nierfunctie.
Meer over deze studie (die overigens voornamelijk witte mannen onderzocht) lees je op de webstek van nam>aidsmap.
aidsbotdichtheidbottenenofovirEviplerahivnecroseosteoporoseTAFTDF
Reageren?