Tien jaar geleden werd het eerste huwelijk voor paren van gelijk geslacht voltrokken. Daarvoor bestond al het geregistreerd partnerschap.
De openstelling is één van die zaken waar – ook binnen de homobeweging – de nodige strijd is geleverd. Ik herinner me nog de licht getergde reactie van burgemeester Eppo van Veldhuizen toen ik als voorzitter van de plaatselijke COC-afdeling lauwtjes regeerde op zijn initiatief om in Oss het trouwregister open te stellen voor homo- en lesboparen.
Achteraf kan ik me dat wel een beetje voorstellen (vanuit zijn perspectief bezien). In 1991 was het nog voorpaginanieuws in het Brabants Dagblad:

Het COC liep niet zo warm voor het huwelijk als Henk Krol van de Gay Krant dat deed. En toen in Oss het eerste stapje werd gezet (als eerste gemeente in Brabant) om het trouwregister open te stellen en daar de voorwaarde aan gekoppeld werd dat voor een trouwceremonie (rechten en plichten waren er niet aan verbonden) het paar diende te beschikken over een samenlevingsovereenkomst van de notaris werden we bij het COC nog wat minder enthousiast. Zie het stukje hieronder uit de Gay Krant van juli 1991:

Achteraf bezien is dit een noodzakelijke stap in de goede richting geweest. Beetje voor beetje werd het bastion wat tot dan toe enkel voor m/v-stellen was bedoeld veroverd. De Stichting Vrienden van de Gay Krant heeft door alle strijd een financiële schuld opgebouwd. Ik heb vandaag gehoor gegeven aan de oproep van Henk Krol en mijn deel van die schuld ingelost door ter gelegenheid van 10 jaar openstelling van het burgerlijk huwelijk € 10,- over te maken op hun rekening.
Bestburgerlijk huwelijkjCOCEppo van VeldhuizengayGay Krantgeregistreerd partnerschapGKHenk KrolhomohomohuwelijkhomoseksueelhuwelijklesbischOssRon van Zeelandtrouwen
Reageren?